https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

NMBS wil capaciteit voor fietsers uitbreiden, ook op treinen naar de kust

© BELGA/Virginie Lefour
© BELGA/Virginie Lefour
Bron: Belga

De NMBS bereidt een strategie voor om de capaciteit voor fietsen op de treinen uit te breiden, zo meldt Le Soir woensdag. Het aantal reizigers met fiets is in tien jaar tijd verdubbeld. Op korte termijn wil de NMBS het aantal plaatsen voor fietsen vergroten op populaire verbindingen naar de kust en de Ardennen.

Zo zullen er deze zomer meer rijtuigen van het type Desiro en M6-dubbeldeksrijtuigen ingezet worden op de treinen naar de kust.

Van 12 naar 24 fietsen per trein

Op langere termijn moeten nieuwe M7-dubbeldeksrijtuigen meer en meer rijtuigen vervangen die nog niet aangepast zijn aan fietsers. Het aantal plaatsen per trein zou vanaf 2024 van 12 naar 24 fietsen moeten gaan.

Met de ingebruikname van de M7-rijtuigen zou het totale aantal plaatsen voor fietsen tegen eind 2025 moeten stijgen van 4.450 tot 6.700. Per trein zouden er dan twee multifunctionele rijtuigen met extra open ruimte voor fietsen moeten zijn. Het aantal treinen met een lage opstap zou in diezelfde periode toenemen van 29 tot 47 procent.

Gebruik van deelfietsen

Daarnaast wil de NMBS het aantal plaatsen in fietsenstallingen tegen 2028 verhogen van 108.000 tot 150.000. De vervoersmaatschappij wil ook partnerschappen afsluiten om het gebruik van deelfietsen in de stations te ontwikkelen. De raad van bestuur van de NMBS zou de strategie in juni goedkeuren.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.