Nieuw onderzoek moet fietspad tussen Wingene en Beernem toch mogelijk maken

© NS
Redactie KW

Er is al geruime tijd grote onenigheid over de aanleg van het ontbrekend gedeelte van het tweerichtingsfietspad tussen de Blauwhuisstraat in Wildenburg en de Torenweg aan het Aanwijs langs de oostelijke kant van de N370.

Tegen de aangevraagde vergunning kwam er bezwaar van de vzw Bescherm Bomen en Natuur. Tijdens de voorbije maand augustus heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen de omgevingsvergunning voor de tweede fase van het fietspadenproject langs de Beernemstraat vernietigd.

Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) nam het besluit om dit arrest niet aan te vechten maar om het volledige ontwerp te hernemen en een nieuwe vergunning aan te vragen.

“Als gemeente betreuren we dat er door de eerdere beroepsprocedure kostbare tijd verloren is gegaan om een zwart verkeerspunt weg te werken en de verkeersveiligheid in de regio te verhogen”, zegt burgemeester van Wingene Lieven Huys. “We hopen dat het nieuwe onderzoek naar een veilige en functionele fietsverbinding met onze buurtgemeente Beernem de hoogste prioriteit krijgt.”

Nieuwe alternatieven

In het te hernemen onderzoek zal in de eerste fase met een open blik gekeken worden naar alle alternatieven en deze ruim aftoetsen op hun milieu-impact en mobiliteitseffecten. Het belangrijkste doel van dit project is een functionele fietsverbinding realiseren tussen Beernem en Wingene die voor alle fietsers en op alle mogelijke momenten van de dag veilig bruikbaar is.

De onderzoeksvragen zullen besproken worden in de samen te roepen Projectstuurgroep waarbij alle relevante instanties en actoren betrokken worden. Er wordt een plan van aanpak opgemaakt en er wordt een ontwerpbureau aangesteld. Het AWV zal er duidelijk werk van maken om dit dossier te doen slagen. Momenteel kan men geen realisatietermijn meedelen alsook de kostprijs voor de nieuwe studie is nog niet bekend.

Zowel burgemeester van Wingene Lieven Huys en de burgemeester van Beernem Jos Sypré hopen dat zij samen met AWV tot een mooi eindresultaat komen naar de realisatie van een veilig fietspad toe.

(NS)

Op de foto zien we links de burgemeester van Beernem en rechts de burgemeester van Wingene.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.