Na twaalf jaar eindelijk zicht op veilig fietspad langs Wevelgemstraat

Piet Vandermerch is blij dat er eindelijk een veilig fietspad komt langs de Wevelgemstraat. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Meer dan twaalf jaar nadat de eerste plannen op tafel lagen voor het aanleggen van een veilig fietspad langs de Wevelgemstraat, de verbindingsweg tussen Ledegem en Moorsele, zit er eindelijk schot in de zaak. De provincie stelde onlangs een studiebureau aan en het dossier kan opgesplitst worden in twee delen waardoor er op het grondgebied Ledegem een veilig fietspad kan worden gerealiseerd zonder te blijven wachten op de grondverwerving van Wevelgem.

In 2009 kwam er een startnota op tafel om de Wevelgemstraat onder handen te nemen. Niet enkel het wegdek zou er vernieuwd worden, er zou ook een veilig fietspad komen langs de weg waar bestuurders vaak te snel rijden.

Vergunning verlopen

“In 2011 was het ontwerpplan klaar en een jaar later kon zowel op grondgebied Ledegem als op grondgebied Wevelgem gestart worden met de onteigeningen”, schetst provincieraadslid Piet Vandermersch de situatie. Terwijl de onteigeningen in Ledegem vlot verliepen, was dat minder het geval in Wevelgem.

Vandermersch stelde in 2014 voor om het dossier te splitsen zodat men op grondgebied Ledegem kon starten met de werken. “De toenmalige deputé zag die splitsing spijtig genoeg niet zitten. De plannen ging weer helemaal naar af. Meer nog, in 2018 was de vergunning voor de aanleg van het fietspad verlopen.”

Studiebureau aangesteld

De gemeente Ledegem en Piet Vandermersch, die naast provincieraadslid ook gemeenteraadslid is in Ledegem, bleven de voorbije jaren aandringen voor de realisatie van een veilig fietspad. “Gelukkig heeft de huidige deputatie meer oor naar onze wensen”, aldus Vandermersch.

Inmiddels besliste de provincie om het dossier mogelijks toch te splitsen. In december werd er een studiebureau aangesteld. “Er komt eindelijk schot in de zaak. Het fietspad kan gerealiseerd worden op grondgebied Ledegem. Daarvoor moeten we niet meer wachten op Wevelgem.”

“Het einde van de tunnel is in zicht, al is het natuurlijk heel erg jammer dat het waarschijnlijk vijftien jaar zal geduurd hebben vooraleer er een veilige oplossing is voor de fietsers tussen Moorsele en Ledegem.”

Veilige fietsverbinding tussen Rollegem-Kapelle en Roeselare

Ondertussen kijkt het gemeentebestuur van Ledegem ook naar een ander belangrijk fietsproject op een verbindingsweg. Inmiddels zijn de gronden verworven voor een afgescheiden fietspad langs de Roeselarestraat, die van Rollegem-Kapelle tot aan de grens met Roeselare loopt. Het grote riolerings- en wegenproject start normaal gezien in het najaar van 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.