kritiek op werken zeedijk Raversijde: “Zeedijk lijkt wel de Strade Bianche”

“Dit stuk van de Zeedijk is ronduit gevaarlijk”, aldus André Steenhout. (foto EFO)
Redactie KW

De Zeedijk van Raversijde is over een afstand van enkele honderden meters allesbehalve fietsvriendelijk. “Dit lijkt wel de Strade Bianche”, sneert fietser André Steenhout. Het Vlaams Gewest zegt dat openstelling voor het seizoen de enige optie was.

Enkele maanden gelden startten op de Zeedijk in het toeristisch deel van Raversijde werken: de bestaande verharding werd opgebroken en er moeten Zeedijktegels komen. De werken raakten niet klaar voor de zomer en werden nu opgeschort, met als gevolg een onafgewerkte zeedijk.

Fietser André Steenhoudt is scherp: “Ik maak vier fietstochten per week en zag al maanden geleden dat het niet goed zou komen. De oplossing die nu werd uitgedokterd is helemaal niet oké. Er staan nauwelijks aanduidingen, meer dan 200 meter Zeedijk is herschapen in een betonnen vlakte met putten en zandophopingen.”

Valpartijen

“Fietsers rijden zich vast en er zijn valpartijen”, gaat André Steenhout verder. “Het stuk Zeedijk lijkt wel de Strade Bianche, de Italiaanse koers waar de renners omgeven zijn door wit stof. Er kan schade optreden aan banden van fietsen of mensen kunnen een lichamelijk letsel oplopen. Hopelijk gebeurt hier niets ernstigs. De Zeedijk is ronduit gevaarlijk. Net op een druk stuk van het fietsknopennetwerk en midden in de toeristisch seizoen met honderden passanten per dag. Niemand schijnt er zich om te bekommeren.”

André kijkt boos naar de stad die werken in het zomerseizoen niet toelaat. De werken aan de Zeedijk gebeuren echter in opdracht van het Vlaams Gewest. “Er is een vertraging bij de aannemer, maar de oorzaak daarvan is ons nu niet bekend”, zegt woordvoerder Ann-Sophie Moerman van Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

“We zoeken het uit en gaan na of er sancties moeten komen tegen de aannemer. Omdat er in de zomer niet mag gewerkt worden, werd de werf zo aangenaam mogelijk ingericht met de nodige signalisatie. De betonblokken tussen de dijk en de tram werden ook teruggeplaatst. Het traject is inderdaad minder comfortabel en we weten dat dit niet ideaal is, zeker voor fietsers. Maar we kozen toch om de doorgang te verzekeren tijdens het zomerseizoen in plaats van dit stuk helemaal af te sluiten met een omleiding tot gevolg. Begin september starten de werken aan dat stuk Zeedijk opnieuw.” (EFO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten