Kapellestraat krijgt vrijliggend fiets- en voetpad: “Mooie realisatie voor Houtave”

Burgemeester Alain De Vlieghe: “Kapellestraat wordt een stuk veiliger voor de fietsers.” (foto WK)
Burgemeester Alain De Vlieghe: “Kapellestraat wordt een stuk veiliger voor de fietsers.” (foto WK)
Redactie KW

Het wegdek in de Kapellestraat, de hoofdweg naar Houtave, vertoont verzakkingen en wordt daarom volledig vernieuwd. Ook komt er een gescheiden rioleringsstelsel. Het gemeentebestuur wil van die gelegenheid gebruikmaken om dan meteen ook een vrijliggend fiets- en voetpad van tweeënhalve meter breed aan te leggen tussen de Kerkebilk en de Oostendse Steenweg. Dat nieuwe fiets- en voetpad zal van de rijweg gescheiden zijn door een twee meter brede groene strook.

Chicane

“In combinatie met een snelheidsremmer – een s-vorm of ‘chicane’ – zal de Kapellestraat na de werken een stuk veiliger zijn voor de zwakke weggebruikers. Een mooie en belangrijke realisatie dus”, zegt burgemeester Alain De Vlieghe. Het was de bedoeling om de bewoners uit te nodigen voor een infovergadering, maar door de coronamaatregelen kon dat niet. Ze werden nu geïnformeerd aan de hand van een video. “De plannen kunnen wel op afspraak bekeken worden in het gemeentehuis”, aldus De Vlieghe.

Ondertussen is de omgevingsaanvraag ingediend en loopt een openbaar onderzoek. Dat wordt op 28 mei afgerond. “We zijn ook bezig met een zestal onteigeningen. De waterloop langs de Kapellestraat moet immers enkele meters opschuiven om het vrijliggend fiets- en voetpad te kunnen realiseren. Voor de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel moeten de werken tegen eind oktober gegund zijn, anders verliezen we onze subsidie”, aldus nog burgemeester De Vlieghe. Niet onbelangrijk want die subsidie bedraagt 70% van de geraamde kostprijs.

Ook de parkeerstrook in de Kapellestraat wordt vernieuwd. “Het haaks parkeren wordt langsparkeren, waardoor er wel iets minder plaatsen zullen zijn. Maar nu worden ze toch maar zelden allemaal benut”, klinkt het. Het gemeentebestuur hoopt volgend jaar in april of mei te kunnen starten met de werken. Studiebureau Plantec is bezig met de voorbereidende studies. Ook in Nieuwmunster is de aanleg van een veilig fiets- en voetpad voorzien, parallel met de Doelhofstraat. “Voor de inrichting van het fietspad langs de N9 Oostendse Steenweg zullen we blijven aandringen bij het Vlaams gewest.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier