Historisch centrum Wervik wordt fietszone

Redactie KW

Zowel het historische stadscentrum van Wervik als het centrum van de deelgemeente Geluwe worden een fietszone, een bundeling van fietsstraten. Er geldt een zone 30 en auto’s mogen fietsers niet inhalen. Wie dat wel doet, riskeert een boete van 58 euro.

Fietsers mogen in een fietsstraat in het midden van de straat te rijden. De mobiliteitscommissie kreeg woensdagavond het verkeersveiligheidsplan te zien. Het wordt vandaag, donderdag, voorgesteld aan de scholen. “Op het gebied van mobiliteit is dit de grootste omwenteling in jaren”, aldus schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open Vld-Groen-Positief Project). “We willen de fietsers meer faciliteren. We willen plaats maken voor de zwakke weggebruiker. Er zal een gedrags- en mentaliteitswijziging nodig zijn. Het is geen strijd tegen iets maar een strijd voor het verbeteren van de veiligheid van voetgangers en fietsers.”

Een deel van de Koestraat, Magdalenastraat en Ten Brielenlaan wordt éénrichtingsverkeer. In de Koestraat, Magdalenastraat en Duivenstraat komen er om de fietsers vanuit de tegenrichting te beschermen paaltjes. De rijrichting in de Sint-Jorisstraat en Leopoldstraat wordt omgedraaid. Belangrijk om mee te geven is dat er in de Vlamingenstraat en Sint-Medardusstraat niks wijzigt. Aanvankelijk was het ook een idee om daar éénrichtingsverkeer in te voeren. Ook het centrum van Geluwe wordt dus een fietszone. Van de kerkomgeving en het eerste deel van de drukke Beselarestraat tot de Kloosterstraat, Schoolstraat, Tuinwijk tot de Kapellestraat. “De Schoolstraat wordt één richting tot de Tuinwijk”, aldus Bart Pynket. “De Beselarestraat blijft twee richtingen.”

Het plan komt ter goedkeuring op de gemeenteraad eind maart. De invoering gaat in vanaf maandag 12 april, halfweg de paasvakantie. Eerst komt er nog een algemene informatieronde bij oner meer de ondernemersorganisatie Unizo en handelaars. “Het verkeersveiligheidsplan komt ook op de website van de stad en er komt ook een communicatieplatform. We voorzien ook een Facebook Live. Door corona kunnen we jammer genoeg geen fysieke infovergaderingen organiseren.”

Voor allerlei vragen en opmerkingen komt er ook een mailadres: verkeersveiligheid@wervik.be

(EDW)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten