Harelbeke krijgt 6 kilometer extra fietsstraten

© Belga
© Belga
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vanaf het voorjaar 2021 komen er 6 kilometer extra fietsstraten bij in Harelbeke. Vanaf eind maart, begin april 2021 wordt niet enkel de volledige wijk het Eiland omgevormd tot een fietszone, maar worden de Toekomststraat, de Vrijdomkaai, de Twee-Bruggenstraat, de Forestiersstraat, de Peter De Coninckstraat en de Boterpotstraat fietsstraten.

Met het project wil het stadsbestuur van Harelbeke een bereikbare, toegankelijke en verkeersveilige stad maken . Het uitgangspunt is het STOP-principe. Dat staat voor prioriteit geven aan verkeer in deze volgorde: Stappers, Trappers, Openbaar vervoer en Privévervoer.

“De invoering van de fietszone op de wijk het Eiland is hiervan een eerste actie. Maar ook in het centrum van Harelbeke willen we investeren in veilige en comfortabele straten en tegelijkertijd onze inwoners aanzetten om meer de fiets te nemen. De keuze om extra fietsstraten aan te leggen is dus goed doordacht”, duidt schepen van Mobiliteit Tijs Naert (Groen).

Mobiliteitsplan

Het is volgens de schepen niet alleen een verbetering voor de buurtbewoners in de straat, maar in het algemeen voor alle zachte weggebruikers die in het centrum moeten zijn. “Bovendien maken we het zo veiliger voor leerlingen van de scholen SB Centrum en de Harelbeekse Academie voor Podiumkunsten, die in de fietsstraten gelegen zijn en hopen we daardoor ook meer leerlingen op de fiets te krijgen”, zegt schepen Naert nog.

De buurtbewoners kregen daarover eerder al bericht en hen werd gevraagd om mee te helpen de boodschap te verspreiden. De maximumsnelheid in een fietsstraat is 30 km per uur voor alle weggebruikers, ook voor automobilisten.

De automobilisten moeten achter de fietsers blijven. Schepen Tijs Naert: “In Harelbeke willen we fietsers de aandacht geven die ze verdienen en duurzame mobiliteit stimuleren. Dat doen we met de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan voor heel Harelbeke, maar ook met de uitrol van een nieuwe campagne rond fietsen: ‘Oarelbeke ip de vélo’.

Lees verder onder de illustratie

Met deze nieuwe campagne promoten we de fietscultuur in ‘Oarelbeke Weireldstad’. De campagne is momenteel in opmaak, binnenkort wordt ze uitgerold.” De buurtbewoners van de fietsstraten kregen al een eerste glimp van de campagne, zij kregen samen met de bewonersbrief ook een affiche die ze aan hun raam kunnen hangen om passanten op de hoogte te brengen van de toekomstige fietsstraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.