Fietszone-campagne met kleurrijke vlaggen, flyers voor Fransen en dynamische snelheidsborden

In de Leopoldstraat is het eenrichtingsverkeer met de invoering van de fietsstraat omgedraaid.© LVW
In de Leopoldstraat is het eenrichtingsverkeer met de invoering van de fietsstraat omgedraaid.© LVW
Redactie KW

De invoering van de fietszone in Wervik en Geluwe gaat gepaard met een grote opvallende campagne. In de straten hangen kleurrijke vlaggen met daarop een rij fietsers en de boodschap ‘bedankt chauffeur om achter ons te blijven’. In de schoolomgevingen in Wervik en Geluwe staan vier dynamische snelheidsborden. Tijdens de ochtendspits worden aan de Leiebrug aan de Fransen flyers uitgedeeld met de uitleg over de fietszone en zone 30 gevisualiseerd.

Schepen van Mobiliteit Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief) hielp mee met een stadsmedewerker. “De bestuurders van een auto met Franse nummerplaat pikken het goed op”, aldus de schepen. “Het wordt geapprecieerd en gaan we het ook de komende dagen en weken regelmatig doen. Een denkpiste was om Franstalige folders uit te delen in de omgeving van de brug maar omwille van de taalwetgeving mag dat niet. Een folder met uitsluitend pictogrammen kan wel.”

“Sinds dinsdag staat de invoering van de fietszone ook de Facebookpagina van de buurgemeente Wervicq-Sud. Hier en daar zijn er overtredingen en blijven de auto’s dus niet achter de fietsers. Een overtreding kost 58 euro. We zagen in diverse straten automobilisten die het wel allemaal respecteerden.”

Nog geen paaltjes

Het is in de fietszone evenwel nog allemaal verre van compleet. Ter bescherming van de fietsers in de tegenrichting: komen er nog paaltjes in sommige straten. Zoals in de Koestraat en Duivenstraat, maar de paaltjes ontbreken er nog. “De paaltjes zouden in de loop van volgende week worden geplaatst”, zegt Bart Pynket. “De thermoplasten op het wegdek met de grote extra aanduidingen van de fietszone komen er vandaag, vrijdag.”

Ook een deel van de Koestraat is een fietsstraat en eenrichtingsverkeer. Wie de parking in de Akademiestraat aan woonzorgcentrum Het Pardoen met de auto verlaat, mag zowel linksaf als rechtsaf rijden. Wat ook geldt voor wie de parking helemaal in het begin van de Koestraat verlaat. Deze parkings zijn heel druk bezet en er is overdag nauwelijks plaats. Ook al omdat het in de buurt in de Sint-Medardusstraat voortaan blauwe zone is en langparkeerders dus een plaats zoeken in de Akademiestraat of het begin van de Koestraat.

Magdalenastraat

De rijrichting in de Sint-Jorisstraat en Leopoldstraat is omgedraaid. De Scherpenheuvelstraat is voortaan één richting. Ook de Magdalenastraat is een fietsstraat. In het eerste deel is er voorlopig nog verkeer in beide richtingen maar geldt wel de fietsstraat. “We wachten met de inrichting omdat de Magdalenastraat een nieuw wegdek krijgt”, aldus de schepen. “De afwerking is voorzien in mei. In het eerste deel van de Magdalenastraat wordt verkeer slechts in één richting mogelijk, het verkeer in de richting van de Sint-Medarduskerk blijft.”

De bewoners van alle straten in de fietszone kregen vorige week van de stad ook een brief. (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.