https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Fietsersbond pleit voor conflictvrije kruispunten in Brugge

© Davy Coghe
Piet De Ville

Het verkeer op de Brugse ring lag maandag in de vooravond eventjes stil door een actie van de Fietsersbond. De actiegroep pleit, naar aanleiding van de twee doodgereden meisjes in Antwerpen, voor conflictvrije kruispunten op de Brugse ring en andere drukke verkeerspunten.

De blitz-actie van de Brugse afdeling van de fietsersbond vond plaats op het kruispunt van de Krakelebrug met de Sint-Pieterskaai. Over het hele land werden, in samenwerking met de Voetgangersbeweging en de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, gelijkaardige actie opgezet.

Conflictvrij

Aanleiding was dus het tragische ongeluk in Antwerpen waarbij twee kindjes om het leven kwamen aan een kruispunt dat voorheen ‘conflictvrij’ was maar waarvan de instellingen van de verkeerslichten later terug werden aangepast naar ‘niet conflictvrij’.

Een conflictvrij kruispunt is een kruispunt waarvan de verkeerslichten zo geregeld zijn dat elke richting apart groen of rood krijgt. Zo kan je nooit een situatie krijgen waarbij vrachtwagens of auto’s rechts of links afslaan en dan in conflict komen met fietsers of voetgangers die ook groen hebben.

Voor de actie in Brugge werd in overleg met en met behulp van de politie het verkeer ongeveer een minuutje stil gelegd zodat de actievoerders met een groot spandoek hun eis voor meer verkeersveiligheid kracht konden bijzetten. Niet alle wachtende automobilisten hadden begrip voor de actie want er werd al vlug ongeduldig getoeterd. “We vragen dus dat ook dit kruispunt aan de Krakelebrug een conflictvrij kruispunt wordt”, stelde voorzitter van de Fietsersbond Brugge Geert Demeyere.

Noodzaak

“Naar aanleiding van enkele dodelijk ongevallen werden de drukke kruispunten van de Leopold I en Leopold II-laan al conflictvrij gemaakt. Dat is al goede zaak maar we willen het stadsbestuur en alle andere betrokkenen oproepen om werk te maken van een pak meer conflictvrije kruispunten. Brugge is niet slecht bezig maar het moet bespoedigd worden. De noodzaak hiervoor is immers nog maar eens heel pijnlijk duidelijk geworden.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten