https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Er komen geen oplaadpunten voor elektrische fietsen in Heuvellandse dorpen

Vlnr. Geert Debergh, Sarah Vandelanotte en Nathan Duhayon. © (Foto EF)
Redactie KW

De elektrische fiets is al een aantal jaar populair. Steeds meer Heuvellanders nemen de tweewieler voor hun werk of om naar school te gaan. Ook het fietstoerisme is aan een opmars bezig in onze gemeente. CD&V Heuvelland vroeg het gemeentebestuur nu om op strategische plaatsen oplaadpunten voor elektrische fietsen te installeren. Deze komen er uiteindelijk niet. Vanuit het schepencollege wordt gekozen voor oplaadpunten aan logies en fietscafés.

Het gebruik van de elektrische fiets wordt door CD&V Heuvelland alleen maar toegejuicht. “Inwoners en toeristen kunnen op die manier bijdragen tot een grotere zorg voor het klimaat en aan hun eigen gezondheid. Bovendien krijgen horeca-uitbaters steeds vaker de vraag van toeristen om hun elektrische fiets te mogen opladen. Daarom lanceren we het voorstel om in alle dorpen op strategische plaatsen oplaadpunten te voorzien voor elektrische fietsen. Dit kan nabij een kerk of bij de dorpsonthaalpunten. Dit zou versterkt kunnen worden met de mogelijkheid om fietsbanden op te blazen en een herstelkit te voorzien. Ook de horecazaken in de buurt kunnen hiervan mee profiteren. De toeristen kunnen hun fiets opladen op het plein en kunnen bij een zaak in de buurt genieten van een hapje en een drankje,” aldus Geert Debergh.

De gevraagde oplaadpunten komen er uiteindelijk niet. “Met de dienst Toerisme selecteerden we 14 logies waar we naast het nodige reparatiemateriaal ook een oplaadpunt inrichten,” zegt schepen Bart Vanacker die ook een mailing deed naar de horecazaken om de zaak fietsvriendelijk in te richten. “Een oplaadbeurt neemt ongeveer een klein uur in beslag en dat kan best ter plaatse in de horecazaak. Fietsers laten niet graag hun fiets onbewaakt achter. Verder hebben na een rondvraag in andere gemeente meegekregen dat heel wat van die oplaadpunten gestolen worden.” (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.