Eerste Belgisch zangfietspad zingend ingereden

Schepen van Mobiliteit Jurgen Dehaemers, burgemeester Annick Vermeulen en Zedelgems zangtalent Louis Flion op kop zegenen als eersten zingend de zangfietsroute in. © HV
Redactie KW

Zonder schroom een deuntje zingen op de fiets: op de Vloethemveldzate langsheen de Groene Meersen in Zedelgem kan het voortaan officieel. Een kopgroep met burgemeester Annick Vermeulen en schepen van Mobiliteit Jurgen Dehaemers trapte vrolijk het Zedelgemse zangfietspad op gang. Een Belgische primeur!

Vrolijk gezang klonk die middag tussen het zomers groen op de Vloethemveldzate. Al fietsend en zingend werd het zangfietspad, een 1,4 kilometer lang traject midden tussen de velden ingehuldigd. De trend komt overgewaaid uit Nederland waar dit fenomeen al goed ingeburgerd is. Het idee werd in 2013 gelanceerd door fietsersbond-columniste en kunstenares Mapije De Wit. Zij vond het immers jammer dat fietsers, of lopers, die luidop willen zingen, vaak te verlegen zijn om dat ook daadwerkelijk te doen.

Vrolijk pilootproject

Het idee om mensen op de fiets vrolijk te maken, klonk burgemeester Annick Vermeulen als muziek in de oren. “Na deze lange coronaperiode kunnen we zeker vrolijke initiatieven gebruiken. De provincie gaf ons toelating om tot en met september onze Zang-Fietsstraat tijdelijk in te richten als pilootproject. We werken verder om Zedelgem als groene gemeente op de kaart te zetten, om fietsen zowel aangenamer als veiliger te maken. In die zin bereiden we fietspaden voor langs de Diksmuidse en Brugse Heirweg en de Groenestraat en de fietssnelweg F32 tussen de Ruddervoordse- en Heidelbergstraat.”

Simpelweg bij jezelf en je medemens een glimlach op het gezicht toveren, is wat schepen van Mobiliteit Jurgen Dehaemers in Nederland opmerkte. Het Zangfietspad in Zedelgem ligt langs de Vloethemveldzate tussen de Loppemsestraat en de Torhoutse-steenweg, een rustig gelegen route die zich volgens de schepen perfect leent om de zangvrees te laten vallen.

“Vaak als ik ga lopen, merk ik dat mensen die babbelen of fluiten, stoppen als er iemand voorbijkomt. Men voelt zich ergens gegeneerd; voor velen wellicht herkenbaar. Als je sport of wandelt, en je zingt erbij: houd dat geluk aan en geef het door”, benadrukt de mobiliteitsschepen.

Playlist

Fietsers die niet meteen inspiratie hebben, vinden langs het traject borden met een QR-code. Wie die met de smartphone scant, vindt op het YouTube-kanaal van Zedelgem een playlist van lokale artiesten zoals Louis Flion en de Cappaert Sisters. Ook hun talent wordt zo welkom verspreid.

“We hopen dat we onze Zang-Fietsstraat kunnen behouden. Natuurlijk mag je eender waar zingen, maar met deze actie willen we de mensen een duwtje in de rug geven. Geen rare stiltes of schroom meer. Laat ons vooral een glimlach en weer wat positiviteit in de samenleving brengen”, besluit de schepen. (HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier