Café Crazy Horse transformeert tot fietsbieb ’t Schoon Velootje

De vijf vrijwilligers achter de fietsbieb: Johan Schietgat, Jos Callens, Marc Plets, Patrick Quartier en André Schietgat. © BRU
Redactie KW

Het voormalig pand waarin café Crazy Horse in de Kattestraat in Kuurne huisde, wordt vanaf 28 augustus een fietsbieb. Het project wordt ondersteund door vijf Kuurnse vrijwilligers die ervoor willen zorgen dat elk Kuurns kind de mogelijkheid krijgt om te leren fietsen.

In de Fietsbieb kunnen kinderen tot 12 jaar terecht om er een fiets op maat te ontlenen. Wie zijn ontleende fiets ontgroeid is, ruilt deze gewoon in voor een andere.

Steun van gemeente

Johan Schietgat, Jos Callens, Marc Plets, Patrick Quartier en André Schietgat rollen vanaf 28 augustus onder de benaming Fietsbieb ’t Schoon Velootje een ruilsysteem voor fietsen uit.

Het idee ontstond zo’n drie jaar terug, maar het financiële plaatje verbonden aan het project zorgde ervoor dat de Fietsbieb niet meteen van start kon gaan. Drie jaar later zijn de vijf vrijwilligers, die de steun krijgen van de gemeente Kuurne, er volledig klaar voor.

Grote investering

Ze kijken nu al uit naar het moment dat ze voor de eerste maal de deuren van hun Fietsbieb kunnen openen. “Niet iedereen heeft het even breed”, opent Marc Plets van de fietsbieb.

“Een nieuwe fiets aankopen is een grote investering. Daarnaast is het ook zo dat kinderen hun fiets soms al snel ontgroeien, waardoor een andere fiets aangekocht moet worden.”

“Via het ruilsysteem van de fietsbieb willen we kinderen steeds met de fiets laten rijden die bij hen past. In onze Fietsbieb kunnen kinderen tot 12 jaar terecht om aan een gunstig tarief een fiets te ontlenen.”

Een jaarabonnement van de fietsbieb kost 20 euro. Daarbij komt wel een waarborg van 20 euro bij het ontlenen van een fiets. “Momenteel beschikken we over een 50-tal fietsen, die geschikt zijn voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Via onze website kunnen deze fietsen ontleend worden.”

26 fietsbiebs

“Tijdens het gebruik van de ontleende fiets staat de gebruiker in voor het onderhoud van deze fiets. Gelukkig staan we er niet alleen voor en kunnen we gebruik maken van de expertise van de 26 andere fietsbiebs die West-Vlaanderen al rijk is, gezien we werken onder eenzelfde gemeenschappelijke koepel.”

In de toekomst willen de organisatoren in samenwerking met de Kuurnse scholen ook workshops fietsherstel en fietslessen voor kinderen aanbieden. “Maar dat is nog toekomstmuziek. We zijn erg dankbaar dat de gemeente Kuurne meteen meestapte in ons project en het pand waarin onze Fietsbieb is gehuisvest gratis ter beschikking stelt!”

Kinderfietsen welkom

De Fietsbieb opent voor de eerste keer haar deuren op zaterdag 28 augustus van 9 tot 11 uur. Vanaf september kan je er elke tweede en vierde zaterdag van de maand terecht. Wie een kinderfiets in goede staat heeft staan die niet meer gebruikt wordt en deze kwijt wil, kan deze via kuurne@fietsbieb.be schenken aan de Fietsbieb.

In ruil daarvoor schenkt de Fietsbieb dan een waardebon voor een jaar gratis fietsgeld. Meer info via http://www.fietsbieb.be of www.facebook.com/fietsbiebkuurne. Wie wil langsgaan in de Fietsbieb zit goed in de Kattestraat 128. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier