Alle Waregemse invalswegen krijgen veilige fietspaden

Redactie KW

De aanleg van nieuwe fietspaden in de Vijfseweg kwam al tijdens twee gemeenteraden aan bod. Maar dit is slechts een van de vele projecten die in de loop van deze legislatuur worden uitgevoerd. Het is de bedoeling om alle invalswegen naar de stad te voorzien van veilige verbindingen voor fietsers. Daarvoor moet Waregem met elk van de buurgemeenten een overeenkomst afsluiten.

“Je moet het ruimer zien dan de Vijfseweg. Dat Vlaanderen nu centen heeft vrijgemaakt voor de aanleg van fietspaden voor die belangrijke en drukbereden invalsweg is natuurlijk een goede zaak. De stad was al jaren vragende partij”, licht schepen van Mobiliteit Philip Himpe toe. “Straks komt het er van en starten de werken. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om het Agentschap Wegen en Verkeer te vragen al rekening te houden met de toekomstige vernieuwing van de rijweg zelf. Daar vroeg Groen naar tijdens de laatste gemeenteraad. Wel, die komt er. Maar nu nog niet.”

Wie dagelijks een van de invalswegen van en naar de ring R35 en het stadscentrum nodig heeft, stelt vast dat het er altijd heel druk is. Er zijn veel voertuigen maar ook heel wat fietsers. En precies voor deze laatste weggebruikers komen er nu de komende jaren verbeteringen om de veiligheid te verhogen.

Buurgemeenten

Schepen Himpe: “Het plan is er. Nadat eerst het stadscentrum zelf binnen de ring R35 is aangepakt, gaat onze aandacht nu naar alle invalswegen. Niet alleen de Vijfseweg maar dus ook de Zultseweg, Kruishoutemseweg, Nokerseweg, Deerlijkseweg en Desselgemseweg. Alle verbindingen van en naar het centrum krijgen in de loop van de komende jaren veiliger fietspaden. Om dat te kunnen realiseren, moeten wij ook eerst een overeenkomst vastleggen met de buurgemeenten aangezien zij er voor een deel van hun grondgebied ook betrokken partij zijn. Dat is al met verschillende gebeurd, zoals met Kruisem en Deerlijk.”

Een voorbeeld van een geplande herinrichting is die van de fietsverbinding naar Nieuwenhove en Deerlijk. Vanaf de rotonde aan garage Vandenbroucke tot aan begraafplaats de Barakke komt er volgend jaar een fietspad. Momenteel moeten fietsers en bromfietsers net na de rotonde oversteken. Dat zorgt voor onveilige situaties. “Dat wordt heel binnenkort opgelost”, rondt schepen Himpe af.

(DJW)