Fietscomfortstroken op de Grote Markt in Ieper worden ingereden

Deze namiddag werd de Grote Markt over de hele breedte ingefietst. © EG
Redactie KW

Stad Ieper rolde al de rode loper uit voor alle fietsers die op de fietscomfortstroken op de Grote Markt konden rijden. Volgende week vrijdag zal er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk zijn. De werken op de Grote Markt zijn bijna afgerond. Blikvangers zijn de fietscomfortstroken in uitgewassen beton die een rode kleur zullen krijgen.

In navolging van verschillende reeds aangelegde kruispunten in uitgewassen beton, was het kruispunt tussen de D’Hondtstraat en de Grote Markt eerst aan de beurt. De kasseien op de Grote Markt tussen de Rijselstraat en de Sint-Jacobstraat werden volledig vernieuwd, de parkeerstroken hersteld en de voetpaden aangepakt. Tegelijk werden de fietscomfortstroken aangelegd.

Nieuw fietsbeleid

Burgemeester Emmily Talpe, bevoegd voor Mobiliteit: “Voor de aanleg van de fietssuggestiestroken in de binnenstad, hebben wij ons gebaseerd voor wat betreft het toekomstig fietsbeleid in onze stad op de resultaten van de grote bewonersbevraging die we organiseerden bij onze start als nieuw bestuur. Daar kwam de vraag naar comfortabelere fietspaden duidelijk naar voren. De bemerkingen en suggesties van de Ieperlingen hebben we met de nieuwe meerderheid ter harte genomen bij de opstelling van het meerjarenplan voor deze legislatuur. Sindsdien is er al hard gewerkt om het fietswelzijn te verbeteren in onze stad. Heel wat grote projecten zitten nog in de pijplijn waarbij we fietscomfort en fietsveiligheid optimaal in de plannen verwerken. We zetten het voorbije jaar ook in op bijkomende fietsstallingen en voorzien daarenboven een pak extra plaatsen bij de heraanleg van de binnenstad.”

Esthetisch verantwoord

“De Grote Markt in de binnenstad hebben we eerst uitgerust met twee fietscomfortstroken van telkens één meter breed”, zegt schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (sp.a). “We zullen die doortrekken richting De Leet eens de werken daar begonnen zijn. De fietscomfortstroken bieden niet enkel een uitstekend comfort aan de fietsers, maar passen ook esthetisch heel mooi binnen het historisch karakter van de binnenstad. Wij voorzien ook fietssuggestiestroken aan de Kalfvaart en bij de heraanleg van de verschillende kasseistroken in het centrum werd aan de fietser gedacht. Het betreft de Lombaardstraat, Burchtstraat, Klaverstraat en de Boomgaardstraat. We kozen bewust voor duurdere mozaïeken in plaats van de vroegere kasseien. Die zijn vlakker en dus een heel stuk aangenamer voor fietsers.”

Vernieuwde Grote Markt

“De kasseien op de Grote Markt tussen de Rijselstraat en de Sint-Jacobstraat werden volledig vernieuwd, de parkeerstroken hersteld en de voetpaden aangepakt. Tegelijk werden dus de fietscomfortstroken aangelegd. De stad kiest doelbewust om eerst te laten infietsen en de week daarna, wanneer de weg voldoende verhard is, kan iedereen er terug gebruik van maken. Alles gebeurde dankzij de inzet van de uitvoerende aannemer APK uit Langemark”, besluit Ives Goudeseune.

(EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten