Fel omstreden knip in Driekerkenstraat krijgt camerabewaking: boetes kunnen oplopen tot 500 euro

Olaf Verhaeghe

De veelbesproken knip op het einde van de Driekerkenstraat in Bissegem zal worden uitgerust met een camera met nummerplaatherkenning. Dat staat te lezen op de projectwebsite van de Stad Kortrijk waar de hele herinrichting van die Driekerkenstraat uit de doeken wordt gedaan. Wie de knip negeert en dus toch met de wagen doorrijdt, riskeert boetes tot 500 euro en zelfs een rijverbod.

In het najaar van 2021 moet de heraanleg van de Driekerkenstraat in Bissegem van start kunnen gaan. Die heraanleg is de jongste weken niet onbesproken in de Kortrijkse deelgemeente. Vooral de knip vlak voor de brug over de Leie, ter hoogte van garage Barthier, is fel omstreden. Autoverkeer dat in de richting van Marke rijdt, zal nog kunnen passeren. Vanuit de Overzetweg richting het centrum van Bissegem rijden, zal niet langer mogelijk zijn.

Buurtbewoners en tegenstanders van de knip verenigden eind december in een Facebookgroep en startten ook een petitie op . Hun boodschap aan schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) is duidelijk: met de mooie heraanleg van de Driekerkenstraat hebben wij absoluut geen probleem, maar herbekijk de knip aan de brug. De schepen is echter niet van plan daarop in te gaan en houdt voet bij stuk. “Er zijn voldoende alternatieven, met de R8 waarbij je amper enkele minuten langer moet rijden”, stelt hij.

ANPR-camera

Uit nieuwe informatie op de projectwebsite van de heraanleg van de Driekerkenstraat blijkt dat de knip zeker stand zal houden. Meer nog, ook de controle op het naleven van die verkeersmaatregel is intussen geregeld. De stad Kortrijk voorziet er immers een ANPR-camera (een camera met automatische nummerplaatherkenning, red.) die passanten meteen registreert.

Wie de knip toch negeert en dus de Driekerkenstraat vanuit Marke inrijdt, krijgt een boete die kan oplopen tot 500 euro. Mocht het parket beslissen om over te gaan tot een dagvaarding, kan de politierechtbank zelfs een rijverbod opleggen. Klanten van garage Barthier zullen via een tweede toegang zowel vanuit Bissegem als vanuit Marke kunnen oprijden. Hij blijft dus langs twee kanten bereikbaar.

Anderhalf jaar

De plannen voor de Driekerkenstraat worden de komende maanden verder verfijnd en afgewerkt. Tegen de zomer moet een aannemer zijn aangesteld om in de loop van de herfst van 2021 te kunnen starten met de werken. De geschatte duurtijd om van de Driekerkenstraat een fietsstraat met brede voetpaden, groen en parkeerplaatsen te maken, ligt op zo’n anderhalf jaar. Tegen de zomer van 2023 moet alles met andere woorden achter de rug zijn.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.