Facelift met veiliger fietspaden Nieuwpoortsteenweg kost ruim 6 miljoen euro

Op de Koksijdse gemeenteraad van woensdagavond werd het project Nieuwpoortsteenweg goedgekeurd. Burgemeester Marc Vanden Bussche kondigde met trots aan dat de langverwachte werken voor de herinrichting in de loop van 2021 zullen starten.

© MVQ

Het gaat om de herinrichting van de Nieuwpoortsteenweg tussen de Farazijnstraat en de watertoren, naar een ontwerp van Bureau Cnockaert NV in Wervik voor de aanleg van riolering in de Nieuwpoortsteenweg en Karthuizerstraat en de realisatie van fietspaden tussen de Weldadigheidsstraat en de Kinderlaan.

Een deel van de N396 (Koksijdesteenweg, Houtsaegerlaan, Vandammestraat) is al uitgerust met veilige fietspaden, nu is dit deel van de Nieuwpoortsteenweg ook aan de beurt. Naast de aanleg van veilige fietspaden, gescheiden door een groenstrook, worden ook veilige en toegankelijke bushaltes aangelegd, wordt het voetpad in het centrum een stuk uitgebreid maar worden ook riolen aangelegd. Met deze werken wordt ook een aantal woningen in de Karthuizerstraat en de Labeurhoek aangesloten op het openbaar rioleringsnet. Zo zullen eindelijk ook de wateroverlastproblemen van de baan zijn.

Overschakelen op ledverlichting

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Dit was een dossier van lange adem, maar het is dan ook een groot project! Als fietsgemeente blijven we investeren in veilige fietspaden. We zijn blij dat we ook hier een goede partner hebben gevonden bij de Vlaamse Overheid, en in het bijzonder het Agentschap wegen en verkeer West-Vlaanderen. We zullen van de gelegenheid gebruikmaken om de openbare verlichting te herbekijken volgens de nieuwe lichtvisie van de Vlaamse Overheid. Sowieso zal alle nieuwe openbare verlichting ledverlichting worden. De werken zullen heel wat tijd in beslag nemen en dus ook voor ongemakken zorgen. We zullen ervoor zorgen dat het verkeer zo veilig mogelijk wordt omgeleid, onder meer via de Polderstraat, die op haar beurt in een latere fase zal worden omgevormd tot fietsstraat. Het is de bedoeling om een informatieve hoorzitting over de werken te organiseren waar ook de timing wordt besproken, maar momenteel laat de coronasituatie dit niet toe.”

6,1 miljoen euro

De kostprijs van deze werken worden geraamd op 6.125.063 euro, waarvan 3.786.403 euro ten laste van de Vlaamse Overheid via de samenwerkingsovereenkomst rond fietspaden en 2.248.660 euro ten laste van de gemeente Koksijde. Van het deel ten laste van de gemeente wordt nog iets meer 700.000 euro gesubsidieerd door de Vlaamse milieumaatschappij voor de aanleg van riolering.

Gemeenteraadslid Elwin Van Herck (oppositiepartij Koksijde Vooruit) stipte nog enkele bezorgdheden aan: “Dit is inderdaad een mooi en lovenswaardig project, maar we willen toch vragen dat er goed wordt nagedacht over de keuze van het groen! Zorg ervoor dat er wordt gekozen voor groen dat niet te snel groeit! Bekijk ook de omleiding voor de buslijn en plaats extra signalisatie in de scherpe bocht aan café De Zoete Inval!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.