Extra standplaatsen voor autodelen in Brugge

Het gespecialiseerde bedrijf Cambio en de stad Brugge zijn tevreden over het autodelen in de stad en breiden deze service dan ook uit.

Het gespecialiseerde bedrijf Cambio en de stad Brugge zijn tevreden over het autodelen in de stad en breiden deze service dan ook uit. “In de Bapaumestraat komt ruimte voor een extra deelwagen en op het Guido Gezelleplein richten we een volledig nieuwe standplaats in”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Positieve impact op de parkeerdruk”

Het Brugse stadsbestuur engageerde zich bij het begin van deze legislatuur om het systeem van autodelen te promoten en stimuleren. Bij autodelen kunnen auto’s die op een vaste standplaats staan via een abonnement tijdelijk gebruikt worden. “Dit past in ons streven naar een duurzame mobiliteit en een verhoging van de verkeersleefbaarheid“, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V), die ook mobiliteit onder zijn bevoegdheden heeft. “Autodelen leidt immers tot een bewuster verplaatsingsgedrag en heeft een positieve impact op de parkeerdruk in en rondom de stad.”

De stad Brugge werkt hiervoor samen met Gentse firma Cambio. Cambio opende in oktober 2004 haar eerste autodeelstandplaatsen in Brugge en had tot voor kort 16 deelwagens op tien vaste standplaatsen in en rondom Brugge. Om aan de toenemende vraag te beantwoorden, gaan de stad Brugge en Cambio over tot een verdere uitbreiding. “De standplaats in de Bapaumestraat wordt uitgebreid van één naar twee deelwagens. Uit de analyse van de standplaatsen door Cambio viel op dat deze standplaats hoge bezettingscijfers had én hoge weigeringscijfers. Dat is een weigering na een aanvraag, omdat er geen auto vrij is. De deelwagen was vaak niet beschikbaar voor een reservatie.”

Nieuwe standplaats op het Guido Gezelleplein

“Er wordt ook een volledig nieuwe standplaats ingericht op het Guido Gezelleplein. Op die manier worden de autodeelstandplaatsen over de hele binnenstad gespreid. Dit jaar zal Cambio overigens ook nog de eerste elektrische wagen plaatsen op het Sint-Jansplein.” In de binnenstad is er één standplaats op het Sint-Jansplein, twee aan de voorkant van het station, vijf aan de achterkant van het station aan de kant van Sint-Michiels, één aan de Gentpoort, twee in de Bapaumestraat, één aan de Potterrierei/Dampoortbrug en nu dus ook één op het Guido Gezelleplein.

In deelgemeente Sint-Andries zijn er twee standplaatsen aan het Canadaplein. In Assebroek is er een op het Gaston Roelandtsplein en in de wijk Christus Koning een aan het Graaf Visartpark en een op het Werfplein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.