Extra lege treinen moeten uittocht van de kust vlot helpen verlopen

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Het mooie weer lokte dinsdagmiddag opnieuw heel wat dagjestoeristen naar de kust. Te druk werd het nergens, maar de volle treinen zorgden toch voor wat ongerustheid en wrevel . Zelfs de NMBS riep rond de middag al op om niet naar zee te sporen . De uittocht belooft bovendien een uitdaging te worden, maar om problemen te vermijden, vertrekken straks extra lege treinen richting het binnenland.

Een deugddoend lentezonnetje, een vroege vakantie en gratis treintickets: het was dinsdag opnieuw bijzonder druk op de treinen richting badplaatsen Oostende en Blankenberge. De extra maatregelen, zoals de veelbesproken ‘raamregel’ is pas vanaf 3 april van kracht, maar vervoersmaatschappij NMBS kondigde kort voor de middag toch al een drukteplan af. In het binnenland werden dagjestoeristen slechts mondjesmaat op de trein gelaten en samen met gouverneur Carl Decaluwé riep de NMBS op om ‘niet naar de kust te sporen’.

Aan zee werd het echter nooit té druk. De kustbarometer kleurde overal groen, wat ‘rustig’ of ‘gezellig’ betekent. In Blankenberge kwamen wel vrij volle treinen aan, maar problematisch werd het nooit. “Bij elke trein die aankomt is het alle hens aan dek maar de spreiding werkt. Het is voorlopig nergens in de stad te druk”, zegt burgemeester Daphné Dumery. In Blankenberge zorgen gemeenschapswachten, het stadsteam en de politie voor de monitoring van de drukte.

Extra treinen

Ook in Oostende bleef de drukte beheersbaar. “Er is veel volk gespreid op het strand en dat zorgt voor een kalmere dijk. Het autoverkeer richting Oostende is duidelijk geen probleem. Op de middag noteerden we op onze parkings een bezetting van slechts 55 procent”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Dinsdagavond krijgen kustgemeenten Blankenberge en Oostende bijstand van extra politiemensen van de federale politie om de uittocht in goede banen te leiden. “De NMBS stuurt ook extra lege treinen richting Oostende die vanavond de dagjesmensen terug naar huis kunnen voeren”, aldus Tommelein.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.