Europese steun voor sluis Zeebrugge

© gf

Drie Vlaamse mobiliteitsprojecten krijgen Europese steun voor de studiefase. Dat meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters. Het gaat om de nieuwe sluis van Zeebrugge, de uitbreiding van de Antwerpse haven en de automatisering van de bruggen en sluizen op Vlaamse waterwegen.

De Europese Commissie lanceert jaarlijks oproepen voor projecten die bijdragen tot het Trans-Europese Transportnetwerk (TEN-T). Door het beperkte budget werd bij deze oproep gefocust op voorbereidende studies.

Voor de nieuwe sluis van Zeebrugge, die vandaag al in de uitwerkingsfase zit, wordt 4,37 miljoen euro voorzien. Dat geld zal worden gebruikt voor het technisch ontwerp, de uitwerking van een maatschappelijke kosten-batenanalyse en de milieueffectrapportage.

Voor de studie naar de uitbreiding van de Antwerpse haven kent de Commissie 10,91 miljoen euro toe. De focus ligt op het technische ontwerp en de milieueffectrapportage. Tot slot is er ook 3,08 miljoen euro voor de automatisering en afstandsbediening van de sluizen en bruggen op de Vlaamse waterwegen. Tegen 2032 zullen ze allemaal op afstand kunnen worden bediend. De bediening wordt gecentraliseerd in Hasselt, Willebroek en Evergem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier