Esen wil veiliger fietsen: petitie ondertekend door 665 inwoners

Melissa Monteyne, schepen Marc Deprez en Karel Van der Meeren (voorzitter bewonersplatform Esen), die de petitie overhandigt aan burgemeester Lies Laridon.© ACK
Melissa Monteyne, schepen Marc Deprez en Karel Van der Meeren (voorzitter bewonersplatform Esen), die de petitie overhandigt aan burgemeester Lies Laridon.© ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Aan het stadhuis werd door het bewonersplatform van Esen een stapel petitieformulieren overhandigd aan burgemeester Lies Laridon van Diksmuide. De petitie kadert in de fietsveiligheid in Esen.

Door de coronamaatregelen kon de petitie niet van deur tot deur georganiseerd worden. “We hebben het op een alternatieve manier moeten doen, de brieven in de brievenbussen gestoken en konden hiervoor rekenen op de steun van verschillende verenigingen”, vertelt Karel Van der Meeren, voorzitter van het bewonersplatform van Esen. “Desondanks ondertekenden 665 personen de petitie. Er kwam uit vrijwel iedere straat in Esen reactie, slechts twee straten, waar amper een paar mensen wonen, reageerden niet. We zijn er van overtuigd dat er in normale omstandigheden nog meer mensen zouden tekenen.”

“We ijveren al tien jaar voor een veilige fietsverbinding naar Diksmuide” – Karel Van der Meeren, voorzitter bewonersplatform

De grote belangstelling van de Esenaars toont duidelijk aan hoe bezorgd ze zijn over de veiligheid van de fietsers. “Het bewonersplatform viert dit jaar zijn tienjarig bestaan en er is in die tijd wel al een en ander gerealiseerd, maar we ijveren al even lang voor een veilige fietsverbinding van en naar Diksmuide”, aldus Karel Van der Meeren. “Het fietsen in Esen is helemaal niet veilig en daarom hebben we een alternatieve fietsroute uitgetekend. Deze route kan uitstekend dienen als verbinding met Diksmuide voor leerlingen die naar school fietsen, voor woon-werkverkeer en voor de recreatieve fietser.”

Meerdere betrokkenen

Deze fietsroute zou vanaf het Bedelf in Esen tot aan de parking bij het station lopen over een traject van 3 à 4 kilometer, langs de zuidkant van de spoorweg. “Wij bedanken het bewonersplatform voor de inspanningen en we zijn zeker bereid om als stad dit project mee te ondersteunen. Ik begrijp ten volle het ongeduld van de bewoners van Esen. Maar bij de aanleg van een fietspad moet er met verschillende partners rekening worden gehouden en ieder van die partners heeft zijn eigen bekommernissen waardoor het dossier soms wel wat kan aanslepen”, aldus burgemeester Laridon. “Zo is de Boterdijk eigendom van Middenkustpolder, terwijl het pad langs de spoorweg eigendom is van Infrabel. Voor het fietspad tussen Esen en Vladslo zijn we tot een overeenkomst gekomen met het Agentschap Natuur en Bos over de compensatie. Voor het stuk fietspad tussen Zarren en Esen zijn er opnieuw onderhandelingen gestart. Een ventweg die fietsers en landbouwers delen, wordt niet gesubsidieerd. Deze moeten gescheiden worden, maar dan blijft de vraag wie voor de financiering zal zorgen.”

Schepen Marc Deprez benadrukt dat verschillende fietspadprojecten in Esen op een goed spoor zitten. Het bewonersplatform organiseert alvast op 4 augustus een fietstocht van Esen naar Diksmuide en hoopt dat er tegen dan al nieuws te rapen valt en er al vooruitgang geboekt is in het fietspadendossier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.