Er stinkt iets in Rekkem…

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Café-restaurant “Inter” was voor heel wat vrachtwagenchauffeurs een gevestigde waarde aan de grensovergang in Rekkem. Toen het finaal de deuren sloot, konden velen onder hen niet meer genieten van een maaltijd net voor ze Frankrijk binnen reden maar ook een ander probleem stak de kop op. Een probleem met een geurtje.

Het is een verbolgen wandelaar die de kat de bel aanbond. “Ik kwam via de Grenspostwegel, ook wel het smokkelbaantje genoemd, in de richting van de grensovergang gewandeld en ik werd onwel door de intense stank die er hing”. Lang moest hij niet zoeken naar de oorzaak zo blijkt. “Langs de betonnen afscheiding ligt het vol met menselijke uitwerpselen en toiletpapier. Met de felle zon en de warmte van de hittegolf die we hebben gehad, was het net alsof je een klap rond de oren kreeg. Ik heb nog nooit in mijn leven zoiets walgelijks geroken” sluit hij af.

Wanneer we zelf de situatie gaan bekijken, kunnen we inderdaad niet om de geur heen. De grasstrook langsheen de betonnen afsluiting ligt bezaaid met menselijke uitwerpselen en de hoeveelheid toiletpapier spreekt boekdelen. Een vlugge babbel met een vrachtwagenchauffeur, die op de snelwegparking een korte pauze neemt, schets al vlug een mogelijke oorzaak. “Plassen is niet echt een probleem he manneke” klinkt het. “Maar als we hier een grote boodschap willen doen, waar moeten we dan heen? Zie jij hier toiletten staan ergens? Vroeger konden we gebruik maken van de toiletten in de Inter, nu niet meer. De volgende halte ligt voor veel chauffeurs over Rijsel, dus als we hier stoppen waar moeten we dan onze behoefte doen? Ik zeg niet dat het proper is, maar ik begrijp het wel” sluit hij af.

Er stinkt iets in Rekkem...

Schepen van mobiliteit Patrick Roose kreeg ook lucht van de situatie en ging zelf poolshoogte nemen. “De parking aan de grensovergang, net naast de snelweg, is helaas geen gemeentelijke maar een gewestelijke bevoegdheid” laat hij weten. “Het spreekt vanzelf dat we dit echter meteen zelf gemeld hebben bij de bevoegde diensten zodat men actie kan ondernemen”.

Dankzij die melding schoot de dienst Wegen en Verkeer ook meteen in actie. “We hebben de Federale Wegpolitie op de hoogte gebracht en hen gevraagd een oogje in het zeil te houden” horen we bij woorden van Veva Daniels, de communicatieverantwoordelijke voor het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Ondertussen onderzoeken we verschillende denkpistes om een oplossing op lange termijn te kunnen verkrijgen. Zo spelen we onder andere met het idee om een sanitair paviljoen te laten installeren. Op andere parkings, waar gelijkaardige situaties zich voor deden, leek dit een oplossing te vormen. Uiteindelijk moet de snelwegparking in Rekkem, samen met die van Marke, in de toekomst aan een grondige renovatie worden onderworpen. Ondertussen vragen we aan alle gebruikers van de parking om de plaats netjes te houden. Laat geen zwerfvuil achter en ga zeker je gevoeg niet in het openbaar doen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier