Er komt geen lage-emissiezone in Kortrijk

Annelies Nollet

Er komt geen lage-emissiezone (LEZ) in Kortrijk, dat bevestigde Philippe De Coene (SP.A) op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Eerder liet ook partijgenoot en schepen van Mobiliteit Axel Weydts weten geen voorstander te zijn van het idee.

Een LEZ is een afgebakend gebied, gewoonlijk het centrum van de stad, waarin vervuilende voertuigen niet binnen mogen. Het gaat dan vooral over auto’s met oude dieselmotoren. Willen die bestuurders de LEZ toch in, dan moeten ze een boete betalen. Nochtans liet De Coene in aanloop van de lokale verkiezingen in 2018 weten wel voorstander te zijn van het idee. Daarnaast stemden 69,4 procent deelnemers aan De Grote Bevraging vorig jaar voor het weren van vervuilend verkeer in het centrum.

“Bij nader onderzoek blijkt een LEZ gewoon geen goed idee”, geeft De Coene toe. “Als je enkel nog de mensen binnen laat die betalen, dan tref je sowieso de mensen die het wat minder breed hebben en dat willen we niet. Bovendien verleg je met een LEZ alleen het probleem naar andere straten. En tot slot is het gebied waarin we een LEZ kunnen toepassen in Kortrijk toch te klein. Veel vervuilde lucht komt immers van de buitenring en de E17. We gaan dus op zoek naar andere manieren om aan betere luchtkwaliteit te geraken”, besluit hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.