Het systeem werkt net zoals het groene Mobit deelfietsensysteem waarbij je via je smartphone, in dit geval de app Circ, ziet waar in de buurt een beschikbare e-step zich bevindt. Vervolgens kan je eveneens met je smartphone de step ontgrendelen, en je bent vertrokken.

Na gebruik kan je de step achterlaten binnen de operationele zone Kortrijk. Het ontgrendelen van de step kost je 1 euro vervolgens wordt er per minuut rijden 15 eurocent aangerekend voor het gebruik van de step. "Dergelijke nieuwe vormen van mobiliteit zijn perfecte aanvullingen op andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer, de wagen, de fiets", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts.

Proefproject

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts test een deelstep uit. © JVGK

Dit gaat om een tijdelijk proefproject van enkele maanden. Wekelijks zal de stad een rapport krijgen van het gebruik van de steps. Hoeveel worden ze gebruikt? Waar rijden ze vooral? "Dit project zal ons meer inzicht verschaffen. Eind dit jaar wil de stad in zee gaan met een vaste aanbieder die daarvoor na een concurrentiebeding een vergunning zal krijgen."

De zone waar met de steps zal kunnen gereden worden, bevindt zich binnen de kleine ring van Kortrijk. Na de evaluatie van het proefproject is het de bedoeling de operationele zone uit te breiden naar belangrijke locaties buiten het centrum, zoals 't Hoge met de hogeschool- en universiteitscampus en belangrijke bedrijventerreinen. "Specifieke zones binnen het centrum worden ook no-go zones waar met de step niet zal kunnen gereden worden. Het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om met de steps op bus- en treinperrons te rijden", aldus de schepen.

Het bedrijf Circ voorziet dagelijks zelf de herverdeling van de elektrische deelsteps zodanig dat deze de volgende dag opnieuw beschikbaar zijn op de strategische 'hotspot' locaties in het centrum van de stad: het Stationsplein, de Grote Markt, Het Nelson Mandelaplein, zijn maar enkele voorbeelden waar je de steps zal kunnen terugvinden. Ook rond de veiligheid van het stepgebruik werd er nagedacht. Zo zal in het winkel- wandelgebied maximaal 10 km/u gereden kunnen worden met de steps in plaats van een maximale snelheid van 18 km/u. Axel Weydts: "We raden, net zoals het bedrijf Circ, de gebruiker van de step sterk aan om een helm te gebruiken bij de verplaatsingen met de elektrische deelsteps."

Het systeem werkt net zoals het groene Mobit deelfietsensysteem waarbij je via je smartphone, in dit geval de app Circ, ziet waar in de buurt een beschikbare e-step zich bevindt. Vervolgens kan je eveneens met je smartphone de step ontgrendelen, en je bent vertrokken.Na gebruik kan je de step achterlaten binnen de operationele zone Kortrijk. Het ontgrendelen van de step kost je 1 euro vervolgens wordt er per minuut rijden 15 eurocent aangerekend voor het gebruik van de step. "Dergelijke nieuwe vormen van mobiliteit zijn perfecte aanvullingen op andere vervoersmiddelen zoals het openbaar vervoer, de wagen, de fiets", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts.Dit gaat om een tijdelijk proefproject van enkele maanden. Wekelijks zal de stad een rapport krijgen van het gebruik van de steps. Hoeveel worden ze gebruikt? Waar rijden ze vooral? "Dit project zal ons meer inzicht verschaffen. Eind dit jaar wil de stad in zee gaan met een vaste aanbieder die daarvoor na een concurrentiebeding een vergunning zal krijgen."De zone waar met de steps zal kunnen gereden worden, bevindt zich binnen de kleine ring van Kortrijk. Na de evaluatie van het proefproject is het de bedoeling de operationele zone uit te breiden naar belangrijke locaties buiten het centrum, zoals 't Hoge met de hogeschool- en universiteitscampus en belangrijke bedrijventerreinen. "Specifieke zones binnen het centrum worden ook no-go zones waar met de step niet zal kunnen gereden worden. Het zal bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om met de steps op bus- en treinperrons te rijden", aldus de schepen.Het bedrijf Circ voorziet dagelijks zelf de herverdeling van de elektrische deelsteps zodanig dat deze de volgende dag opnieuw beschikbaar zijn op de strategische 'hotspot' locaties in het centrum van de stad: het Stationsplein, de Grote Markt, Het Nelson Mandelaplein, zijn maar enkele voorbeelden waar je de steps zal kunnen terugvinden. Ook rond de veiligheid van het stepgebruik werd er nagedacht. Zo zal in het winkel- wandelgebied maximaal 10 km/u gereden kunnen worden met de steps in plaats van een maximale snelheid van 18 km/u. Axel Weydts: "We raden, net zoals het bedrijf Circ, de gebruiker van de step sterk aan om een helm te gebruiken bij de verplaatsingen met de elektrische deelsteps."