Eindelijk verkeersdrempels in de Morinnestraat in Kortrijk: “Maar dit lost probleem niet op”

De Morinnestraat is niet bedoeld voor doorgaand verkeer. Je ken er zelfs niet kruisen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

In de Morinnestraat in Kortrijk worden volgende week twee verkeersdrempels aangelegd. Dat is nodig want het smalle, landelijke straatje wordt vaak gebruikt als sluiproute door automobilisten. Ze rijden er te snel en vernielen akkers. De bewoners van de straat vragen al jaren dat de stad actie onderneemt. Ze zijn blij met de drempels, maar vrezen dat die het probleem niet zullen oplossen.

De Morinnestraat is al jaren een gekende sluipweg om tijdens de spits van Zwevegem naar Kortrijk (en omgekeerd) te rijden om zo de drukke N8 (Oudenaardsesteenweg) te vermijden. Bewoners trokken begin vorig jaar al aan de alarmbel. Ze voelden zich niet meer veilig. Vooral het feit dat veel jonge kinderen en tieners het straatje gebruiken om naar school te fietsen, zorgde voor onrust. Bovendien zagen boeren een deel van hun akker vernield omdat de straat niet breed genoeg is voor twee wagens om te kruisen.

Fietsstraat?

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A), beloofde in februari 2019 al dat de drempels er zouden komen. De bewoners zijn blij dat er naar hun gerieven geluisterd wordt, maar vrezen dat de drempels het probleem niet zullen oplossen. “We hopen in elk geval dat de schepen het hier niet bij zal laten. Een fietszone zoals in het centrum kan misschien een oplossing zijn. Als auto’s maar aan 20 kilometer per uur meer kunnen rijden zullen ze misschien hun heil elders zoeken”, klinkt het.

Hele stukken land moeten eraan geloven.
Hele stukken land moeten eraan geloven.© AN

Deze snelheidsverlagende drempels zijn goed nieuws voor de buurt en de omwonenden, maar ook voor de vele fietsers”, aldus de schepen. “De Morinnestraat is gelegen op een prioritaire fietsroute. Veel fietsers gebruiken deze route voor hun woon-werk verkeer of recreatie. Met de nabijgelegen school maken ook veel leerlingen gebruik van deze route om hun school te bereiken.”

Werken starten op 2 juni

Tijdens de duur van de werken is er geen doorgaand verkeer mogelijk. Er wordt een omleiding voorzien via Morinnestraat – Bad Godesberglaan – Baaistraat en omgekeerd. Delen van de Morinnestraat zullen doodlopend zijn met doorgang voor het plaatselijk verkeer. De werken aan de drempels gebeuren gefaseerd, dit wil zeggen drempel per drempel zodat er geen woningen ingesloten zitten. Alle woningen blijven dus toegankelijk.

De werken gaan van start op dinsdag 2 juni en zullen maximaal twee weken duren. Ze worden uitgevoerd door de firma Norré-Behaegel bvba.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier