Eindelijk veilige fietspaden op komst in de Gentstraat in Oostrozebeke

Het duivencafé De Fezant moet straks plaats maken voor veilige fietspaden in de Gentstraat. (foto CLY)
Redactie KW

Al tien jaar duikt het dossier ‘veilige fietspaden in de Gentstraat’ op in de gemeenteraad. Dat die er nu eindelijk gaan komen is bijzonder positief, want het gaat om een straat waar al geregeld dodelijk ongevallen gebeurden.

De belabberde fietsveiligheid is vooral ter hoogte van het kruispunt met de Wakkensteenweg berucht. Dat de zaak al zo lang aansleept, heeft veel te maken met de complexheid van het dossier, waar naast Oostrozebeke ook de gemeenten Meulebeke en Dentergem bij betrokken zijn. Nu komt er toch schot in de zaak, want onlangs werd in de gemeenteraad bekendgemaakt dat een deel van de onteigeningsdossiers rond is.

Onteigeningen

“Om langs de Gentstraat aan weerszijden veilige fietspaden aan te leggen, moeten er maar liefst 133 onteigeningen gebeuren. Voor het deel op het grondgebied van Oostrozebeke is er een budget voorzien van 1 miljoen euro”, lichtte schepen van Openbare werken Olivier De Marez toe. “Onlangs zijn we erin geslaagd om vijf van de 133 dossiers af te ronden. Het gaat om onteigeningen op ons grondgebied, vanaf de grens met Meulebeke tot aan de grens met Dentergem.

Daarbij komen ook nog de grote onteigeningen die moeten gebeuren voor de aanleg van een rotonde op het kruispunt van de Gentstraat en de Wakkensteenweg. De werken aan de rotonde worden meegepakt met de aanleg van fietspaden in de Gentstraat.”

Start werkzaamheden

“In dit lijvige dossier zitten vier spelers: de gemeenten Meulebeke en Oostrozebeke, AWV en Aquafin. Dat maakt het zeer complex en tijdrovend. Het gaat om een project van 14,3 miljoen euro en is intussen aanbesteed en binnengehaald door bouwondernemer Ivan Vuylsteke. Het aandeel van de gemeente Oostrozebeke bedraagt 3,3 miljoen euro, waarvan een klein deel nog subsidieerbaar is”, legde schepen Olivier De Marez uit.

Volgens de schepen zouden de werkzaamheden normaal gezien eind juni of begin juli worden opgestart. Helemaal zeker is dat echter nog niet, gezien de gemeente Meulebeke nog altijd zijn meerjarenplanning niet rond heeft. Men kan pas met de werken van start gaan wanneer dit is gebeurd, dus een verschuiving van data is niet uitgesloten.

De start van de werkzaamheden voor nieuwe fietspaden in de Gentstraat is overigens slecht nieuws voor duivenmaatschappij De Fezant. De gelijknamige herberg langs de Gentstraat zal worden gesloopt voor de werken, zodat de duivenmaatschappij nu noodgedwongen op zoek moet naar een nieuw onderkomen voor komend speelseizoen. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier