Eindelijk groen licht voor wegen- en rioleringswerken Dumontwijk

Villa Fantasio, een van de typische villa's in cottagestijl in de Dumontwijk. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De kogel is door de kerk! Op 9 november werd eindelijk de omgevingsvergunning verleend voor de eerste fase van de wegenis- en rioleringswerken in de historische Dumontwijk, een dossier dat al jaren aansleept.

Eerste schepen Wim Janssens is uitermate tevreden: “Sinds het begin van deze legislatuur heb ik, samen met onze gemeentelijke ingenieur, het dossier in handen genomen en meerdere vergaderingen belegd met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het studiebureau Jonckheere. Vele knopen werden eindelijk doorgehakt en tientallen locaties werden aangepast op de plannen. Uit ervaring weet ik dat een gedetailleerde voorbereiding belangrijk is voor het vlotte verloop van een werf. Vandaar dat we de Dumontwijk letterlijk meter per meter hebben afgestapt om de plannen van deze eerste fase te bespreken en bij te sturen.

Inspraak en participatie

Voor het eerst werden de plannen voorgesteld aan de bewoners vóór ze werden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het lokaal bestuur vond het belangrijk dat de bewoners de kans kregen om vragen te stellen en bedenkingen te uiten.

“Op 21 oktober verleende het Agentschap Onroerend Erfgoed een positief advies met een paar voorwaarden, waaraan we uiteraard zullen voldoen”, aldus schepen Janssens.

“De baksteenbestrating moet waterdoorlatend zijn. De aan te planten bomen moesten worden gewijzigd in Salix Alba (knotwilgen). Omdat dit meer onderhoud vraagt dan de veldesdoorn die eerst voorzien was, zal Erfgoed tegemoet komen met een onderhoudspremie. De juiste staanplaats van de bomen zullen we ter plaatse bepalen in functie van de ondergrondse leidingen.”

Infocampagne

Binnenkort wordt de omgevingsvergunning gedurende 35 dagen uitgehangen in de Dumontwijk als berichtgeving aan de bevolking. Ondertussen start de zoektocht naar de meest geschikte aannemer en beginnen de nutsmaatschappijen aan de voorbereidingen.

In de loop van 2021 zullen de werken starten. Dit zal voorafgegaan worden door een uitgebreide infocampagne waarin alles duidelijk zal uitgelegd worden. Gaande van het verloop van de werf, de bereikbaarheid van de woningen, tot het toekomstige parkeerbeleid na de werken.”

Oude rioleringen

“Dit gaat immers over zeer grote werken met een grote impact op het centrum van De Panne, een goeie communicatie zal cruciaal zijn”, zegt Wim Janssens. “De werken worden door het Agentschap Onroerend Erfgoed, het studiebureau, de dienst Technische Zaken, de aannemer en de nutsmaatschappijen opgevolgd. Uiteraard zal ik als schepen van openbare werken de werf van dichtbij volgen. Achter de schermen werken we verder aan de voorbereiding van de tweede en de derde fase, die vlot moeten kunnen aansluiten bij de eerste fase.”

“De belangrijkste reden voor de heraanleg van de Dumontwijk ligt onder de grond. De rioleringen zijn de oudste van De Panne en staan letterlijk op instorten. Reeds verschillende huizen liepen onder bij hevige regenval. Deze minder fraaie kant van de mooie Dumontwijk moet zo vlug mogelijk aangepakt worden, en eindelijk is het zover”, besluit de schepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten