Eindelijk definitief: geschrapte verbinding in Heule wordt groene corridor

Het is nu definitief: op de plaats van de geschrapte gewestweg N50c tussen de Molenstraat via de Bozestraat naar de Heulebeek toe komt een groene verbinding. Daarop is een stuk van de fietssnelweg die op termijn het Astridpark in Kortrijk met het speelplein De Warande moet verbinden, voorzien.

Simulatie van het nieuwe fietspad, met mogelijke groenstructuur, vanuit de Bozestraat richting Heulebeek. © gf

De destijds in het gewestplan voorziene gewestweg N50c zou de verbinding maken tussen de R8 ter hoogte van het doortrekkersterrein over de Warande via de Watermolen tot aan de Molenstraat richting Kortrijksestraat en zo naar de stadsring ter hoogte van Euroshop. De weg is intussen definitief geschrapt.

Het stadsbestuur wilde koste wat het kost de open ruimte behouden om er een natuurzone van te maken met fietspad. Verkaveling moest onmogelijk worden. De 60 meter brede strook tussen Molenstraat en de Heulebeek was eigendom van een projectontwikkelaar en worden tot nu toe bewerkt door een landbouwer. Zopas kon het stadsbestuur na onderhandelingen alle nodige gronden verwerven om dit te realiseren. De plannen komen in de gemeenteraad van 11 maart, maar de schepenen Wout Maddens (Ruimtelijke Ordening), Bert Herrewyn (Milieu) en Axel Weydts (Mobiliteit en Openbare Werken) waren zo gelukkig dat ze een en ander ter plaatse al voor de pers kwamen toelichten.

Schepenen Maddens, Herrewyn en Weydts kwamen de plannen voor een groencorridor ter plaatse toelichten.
Schepenen Maddens, Herrewyn en Weydts kwamen de plannen voor een groencorridor ter plaatse toelichten.© NOM

Investering van 3,3 miljoen euro

Het gaat om 4,2 hectare die een groene invulling krijgt: het wordt een investering van alles samen 3,3 miljoen euro. In de 640 meter lange strook komt een vrijliggend fietspad van 4 meter breed. Er wordt een aftakking voorzien naar de Vlaschaard: daarvoor heeft de stad de vroegere woning Vanmeenen aangekocht om te slopen. Naar de Waterhoek is ook een aftakking gepland en in de Emiel Hullebroecklaan is tegenover de Kouter een perceel aangekocht om een verbinding te maken naar de Heulebeekvallei, die de komende jaren wordt heringericht.

De huidige situatie van de strook langs de Bozestraat waar de (geschrapte) gewestweg N50c voorzien was.
De huidige situatie van de strook langs de Bozestraat waar de (geschrapte) gewestweg N50c voorzien was.© NOM

Opmerkelijk was de situatie in de Molenstraat. Ook wegens de geplande gewestweg werd daar een reeks huizen ver achteruit gebouwd, met langs de Molenstraat een brede strook grond. Door de jaren werd die strook door de bewoners gebruikt als voortuin of oprijlaan. Ook die gronden heeft de stad nu aangekocht. Een gedeelte wordt ook fietsverbinding, een gedeelte zullen de bewoners kunnen verwerven.

Er zal nog wel water door de Heulebeek stromen voor alles gerealiseerd is, maar de schepenen maken zich sterk dat het fietspad er binnen deze legislatuur komt. De eerste plannen voor de inrichting van de groen- en fietszone worden aan de buurt voorgelegd op donderdag 21 maart om 19 uur in de lokalen van De Branding. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.