Eerste stap richting tunnel onder Noorderring: minister bestelt studie

Er komt nu eindelijk schot in de zaak. © TP
Redactie KW

De Pilkemseweg gaat straks mogelijk in een tunnel onder het kruispunt met de Noorderring in Ieper. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) investeert nu in een studie na een oproep van Ieperse bedrijven, het ziekenhuis en de stad.

“Na jarenlang aandringen stuurde de stad met Voka, de Ieperse bedrijvenvereniging IEBEVE en het Jan Yperman Ziekenhuis vorig jaar een gezamenlijke brief naar minister Ben Weyts, de voorganger van Peeters”, zegt Emmily Talpe, Vlaams volksvertegenwoordiger en Iepers burgemeester.

Er is al jaren moeilijke verkeersdoorstroming en file aan het kruispunt, zeker tijdens de spitsmomenten. We stellen vast dat de landelijke wegen bij de A19 en de dorpskern van Sint-Jan gebruikt worden als sluipwegen. Bovendien zal de verkeersdruk op het kruispunt stijgen door de verdere invulling van de site Ter Waarde en de industriezone aan de Sint-Krispijnstraat en een eventuele uitbreiding van het ziekenhuis. Om een vlotte doorstroming van en naar de A19 te verzekeren, moeten de verkeerslichten vervangen worden door een tunnel voor de Pilkemseweg onder de Noorderring. Er komt nu eindelijk schot in de zaak.”

Ondertunneling lijkt evidente keuze

De minister trekt 900.000 euro uit voor een studie, die dit jaar wordt aanbesteed. “Het ligt nog niet vast dat het een ondertunneling zal zijn, maar die optie lijkt me wel een evidente keuze. Ik verwacht dat de werken zeker in deze bestuursperiode beginnen. Het project was pas later voorzien, maar we konden de minister overtuigen van het belang van dit project voor onze regio en haar economische ontwikkeling.”

SP.A – de coalitiepartner van Talpe in Ieper – waarschuwde enkele dagen geleden nog dat het project op de lange baan werd geschoven door de nieuwe procedure ‘complex project’ van de minister voor een alternatieve verbinding voor doorgaand verkeer tussen Westhoek en Westkust naast de vernieuwingswerken voor de N8. “Er is geen vertraging, wel een doorbraak“, reageert Talpe nu.

Ontsluiting van de ruimere regio

“Een mogelijke omleidingsweg voor de N8 rond het Ieperse dorp Brielen hangt wel af van een alternatief tracé, dat de dorpen langs de N8 – waaronder Brielen – moet ontlasten. De procedure ‘complex project’ is gericht op die broodnodige ontlasting, maar kijkt ook naar de ontsluiting van de ruimere regio.”

“Een ramp voor de inwoners van Brielen, die na tientallen jaren bakkeleien met de omleidingsweg eindelijk perspectief hadden op een leefbare dorpskern“, vindt SP.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier