Eerste permanente schoolstraat komt in Nieuwenhove: “Ouders waren vragende partij”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text.
Redactie KW

Twee heel concrete ingrepen vlak bij Nieuwenhove en het Margaretapark zorgen voor een fiets- en wandelvriendelijke schoolomgeving. Nieuwenhove krijgt zo meteen de eerste permanente schoolstraat van Waregem. Parkeren wordt volgens directeur Jo Bultheel geen probleem. “Er is nog plaats genoeg”, stelt hij.

Door Jan Decock

Concreet gaat het om twee zones. De eerste bevindt zich tussen de Kapellestraat en het Margaretapark. De tweede zone loopt vanaf het park langs de kerk richting de Oblatenstraat en via de parking aan de vrije basisschool tot in de Platanendreef, tot voorbij het Goed te Nieuwenhove (Hoeve Ameye). De Oblatenstraat wordt aan het Margaretapark zelfs in tweeën gedeeld door een met groen afgesloten oversteek waar alleen fietsers en wandelaars zijn toegelaten. Deze ingrepen zorgen ervoor dat Nieuwenhove over de eerste permanente schoolstraat zal beschikken die helemaal veilig is voor de zachte weggebruikers en zeker voor de kinderen die naar de basisschool wandelen of fietsen.

Volledig wandeltracé

Directeur Jo Bultheel: ” Het is een ingrijpende verandering die ervoor zal zorgen dat de school voor de leerlingen veilig bereikbaar is. Zij kunnen zo een volledig wandeltracé afleggen door het centrum van Nieuwenhove zonder doorgaand verkeer tegen te komen. Om dit mogelijk te maken wordt onder andere de kleine parking aan de zijkant van de kerk, die naar de zijingang van de school leidt, veranderd in een groene zone met heel wat aanplantingen. Elders in de omgeving is er nog plaats genoeg om je wagen te parkeren. Wij en zeker ook de ouders waren al lang vragende partij.”

Groene long

Schepen van Openbare Werken Philip Himpe zegt dat het project er komt nadat de ouders van de schoolkinderen en ook de bewoners van de wijk werden bevraagd. Zij werden uitgenodigd naar een infomoment waarbij de plannen werden toegelicht.

“Vorig jaar vergaderden wij samen met de ouderraad van de school en bekeken op basis van de bestaande schoolbereikbaarheidskaarten van Waregem welke verbeteringen en vernieuwingen we konden realiseren voor veilige verbindingen van en naar school. Alle pijnpunten werden in kaart gebracht”, aldus de schepen.

“Daaruit werd een nieuw project gedestilleerd dat straks wordt uitgevoerd en in elk geval veel veiligere wegen rond de vrije basisschool mogelijk maakt. De omgeving van de school, Hoeve Ameye en een deel van de Platanendreef wordt via een doorgang achteraan de kerk rechtstreeks verbonden met de Oblatenstraat, het Margaretapark en de Kapellestraat. Door een nieuwe doorgang vanuit het park wordt de Oblatenstraat in tweeën gesplitst en aan beide zijden zelfs een doodlopende straat voor het verkeer.”

“Het park zelf wordt heraangelegd en moet een belangrijke publieke plaats worden met gepaste voorzieningen voor recreatie. De parking aan de school aan de zijkant van de kerk wordt een soort speelruimte met groen. Er zijn ook twee slagbomen voorzien die dichtgaan wanneer de lessen beginnen en eindigen, zowel ‘s morgens als ‘s avonds. Alles samen creëren we in de hele zone een nieuwe groene long in Nieuwenhove”, zegt Philip Himpe nog. “We schrijven nu zo vlug mogelijk een aanbesteding uit en hopen tegen eind dit jaar de werken toe te wijzen. Die zullen gefaseerd verlopen en zijn allicht klaar aan het einde van het schooljaar 2021-2022. Dat is een voorlopige inschatting van de werken.”

Ook nieuw schoolgebouw

Ongeveer tegelijk met de realisatie van de nieuwe groene long krijgt Nieuwenhove ook een nieuwe school. Het gaat over een nieuwbouw op de site van de huidige vrije basisschool. Schepen Philip Himpe: “De nieuwbouw is al goedgekeurd en voorzien voor de komende jaren. Het tweede grote schoolgebouw op de hoek van de Remi Vanmeerhaeghestraat en Platanendreef wordt dan opgeheven. De leerlingen gaan naar de nieuwbouw op de site langs de Platanendreef. Zo wordt alles perfect geïntegreerd binnen het schoolomgevingsproject.”

Wat er met het leegstaande schoolgebouw zal gebeuren is nog niet bekend. Wellicht kan het gebruikt worden door de verenigingen, als een tweede ontmoetingscentrum. Na het verdwijnen van de Gilde is daar wel nood aan in de grootste wijk van Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier