Eerste deel vernieuwde Vrijbosroute is ingehuldigd in Boezinge

Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, burgemeesters Emmily Talpe (Ieper) en Lieven Vanbelleghem (Langemark-Poelkapelle) alsook schepen Ives Goudeseune openden met enkele genodigden officieel de vernieuwde Vrijbosroute. © FB
Redactie KW

De eerste fase van de werken aan de Vrijbosroute, een realisatie van de Provincie West-Vlaanderen, is afgerond: er ligt een nieuw dubbelrichtingsfietspad over een lengte van 8 kilometer tussen Ieper en Langemark, en dat werd dinsdag door de Provincie officieel ingehuldigd. De Vrijbosroute is een ‘groene as’ op een voormalige spoorwegbedding en maakt tevens deel uit van het netwerk van de fietssnelwegen als F351.

Het dubbelrichtingsfietspad over een lengte van 8 kilometer op de voormalige spoorwegbedding werd aangelegd tussen de Noordhofweg in Ieper en de Hoyaardstraat in Langemark-Poelkapelle. De brug over de Martjesvaart in Langemark werd gerenoveerd en er kwam een nieuwe brug over het Ieperleekanaal in Boezinge. Het nieuwe fietspad tussen de Noordhofweg en het Ieperleekanaal is 2,7 meter breed en is aangelegd in ternair zand. Het gedeelte Ieperleekanaal-Hoyaardstraat is 2,5 kilometer breed en is met zijn asfaltlaag een fietssnelweg.

De werken startten op 4 mei 2020 en duurden 215 dagen. De kostprijs bedroeg 2,41 miljoen euro. De Provincie West-Vlaanderen nam alle kosten en werken op zich. De kruispunten zijn ingericht volgens de huisstijl van de provinciale groene assen met herkenbare rood-witte mijlpalen. De groene assen vormen een natuurwaarde op zich. Als corridors verbinden ze stukjes groen voor dieren en planten. Dankzij een ecologisch beheer wordt deze functie versterkt en door het lineaire karakter vormen de groene assen ook vlotte en veilige verbindingswegen voor functionele verplaatsingen.

Speelweide

De Vrijbosroute stopt in Boezingedorp aan de Diksmuidseweg. Aan de overkant daarvan werd een omheining geplaatst (vroeger parking AVEVE) die door aanpalende buurtbewoners niet op applaus werd onthaald. Er is geen doorsteek naar het stuk langs het Ieperleekanaal, waardoor men nu een deel door het dorp via de Brugstraat moet en zo het kruispunt aan de verkeerslichten over naar het kanaal.

Op vandaag beschikt de Provincie over negen ‘groene assen’ waarvan de meeste al heringericht zijn

“De doortrekking van dat stuk komt er niet op korte termijn”, klinkt het bij de Provincie. “Het is te gevaarlijk om daar de drukke randweg over te steken. Daar nog eens verkeerslichten plaatsen is te dicht bij de bestaande verkeerslichten. Een tunnel onder de randweg zou een oplossing zijn maar dat is niet voor meteen. We hebben met die omheining ons eigendom afgebakend, er zullen daar nog verfraaiingswerken en aanplantingen gedaan worden maar het is de bedoeling dat de jeugdbeweging dat omheinde stuk mag gebruiken als speelweide.”

Groene assen

Aanpalende landbouwers langs de fiets- en wandelroute in Boezinge lieten ons weten dat ze bezorgd zijn over het vele onkruid aan weerszijden en het onderhoud van de Vrijbosroute. “We zijn bang dat het een vuile boel zal worden, het staat er nu al vol hoog onkruid dat zal uitzaaien over onze aanpalende akkers. Vroeger maaiden we dat mee met ons land en was het proper, nu kunnen we dat niet meer mee maaien.” Volgens gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe zal het inderdaad geen strakke ‘pelouze’ worden. “Het is een strook natuurverbinding. Daar staat nu nog pioniersbeplanting in ontwikkeling en dat moet zijn tijd hebben. En dat zal dan beheerd worden volgens natuurwaarden. De Provincie zal wel binnenkort een maaibeurt inplannen.”

Het nieuwe fietspad maakt deel uit van de vernieuwingswerken aan de Vrijbosroute die 20 kilometer lang is en loopt van Ieper tot in Kortemark. De Provincie werkt aan de herinrichting van voormalige spoorwegbeddingen tot groene assen: ecologische waardevolle fiets- en wandelpaden die het West-Vlaamse platteland ontsluiten voor fietsers- en voetgangers. Op vandaag beschikt de Provincie over negen ‘groene assen’ waarvan de meeste al heringericht zijn. Later volgen nog De Abdijenroute tussen Brugge en Maldegem, Frontzate tussen Diksmuide en Nieuwpoort en Vloethemveldzate in Zedelgem. Ook een verdere verbinding van de Vrijbosroute met Ieper centrum wordt bekeken. (Frieda Bervoet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier