Een op de drie nieuwe laadpalen komt naar West-Vlaanderen

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Een derde van de aanvragen voor laadpalen en laadpunten voor elektrische voertuigen komt uit West-Vlaanderen. Vanuit onze provincie was de respons op de oproep van mobiliteitsminister Peeters veruit het grootst. Dat blijkt uit cijfers die het Brugse parlementslid Mercedes Van Volcem (Open VLD) verzamelde.

Vandaag zijn er net iets minder dan 5.500 publiek toegankelijke laadpunten en laadpalen beschikbaar, maar tegen 2025 moet dat cijfer zeven keer hoger liggen. Het doel van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is immers om dan minstens 35.000 laadequivalenten (de verzamelnaam van enkelvoudige laadpunten en ultrasnelle laders, red.) te hebben in Vlaanderen. Met het oog op de omschakeling naar een groener wagenpark is een versnelde uitbouw van die laadinfrastructuur dan ook noodzakelijk.

Aan de bedrijven in West-Vlaanderen zal het alleszins niet liggen: meer dan een derde van alle aanvragen voor nieuwe (semi-)publieke laadpalen en laadpunten komt uit onze provincie. Dat blijkt uit cijfers die Mercedes Van Volcem (Open VLD) verzamelde bij minister Peeters. “De respons op de projectoproep van de minister uit West-Vlaanderen is ronduit indrukwekkend”, stelt het Brugse parlementslid. “Als alle aangevraagde laadequivalenten effectief geïnstalleerd worden, bevinden 3.389 van de in totaal 9.682 nieuwe laadpunten zich in onze provincie. Met 35 procent van de aanvragen doen we het dubbel zo goed als pakweg Antwerpen of Oost-Vlaanderen.”

Die twee provincies hebben er op vandaag het meest: Oost-Vlaanderen telt 1.495 laadequivalenten, Antwerpen heeft er 1.255. In West-Vlaanderen zijn er op dit moment 1.138 laadpunten beschikbaar, waarvan acht ultrasnelle exemplaren. Bij die laatste categorie zouden er een pak moeten bijkomen: maar liefst 1.029 van de 3.389 aanvragen is voor zo’n ultrasnellaadpunt.

“Elektrisch rijden zit dan wel in de lift, we zullen alleen maar mensen kunnen overtuigen om de switch te maken als we over de juiste voorzieningen beschikken”, aldus Mercedes Van Volcem. Minister Peeters maakt zo’n 30 miljoen euro relancemiddelen vrij om de installatie van de nieuwe laadpalen financieel te ondersteunen. “De trend naar groenere wagens is ingezet”, stelt ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier