E-step maakt zijn intrede in Ieper

Burgemeester Emmily Talpe en schepen Dimitry Soenen testen de step uit onder het waakzame oog van de verantwoordelijke van Bolt©Eric Flamand Eric Flamand
Burgemeester Emmily Talpe en schepen Dimitry Soenen testen de step uit onder het waakzame oog van de verantwoordelijke van Bolt©Eric Flamand Eric Flamand
Redactie KW

De stad Ieper en mobiliteitsplatform Bolt stellen 150 e-steps ter beschikking aan inwoners en toeristen. “Een gemakkelijke en goedkope manier om je te verplaatsen”

In Ieper zijn er vanaf nu 150 e-steps ter beschikking van inwoners en toeristen. Tegen een betaling van 0,15 euro per minuut kan de gebruiker met het voertuig op een goedkope, maar ook duurzame manier verplaatsen door de stad. Het gaat om een proefproject in samenwerking met het Europees mobiliteitsplatform Bolt, die de e-steps voorziet.

“De deelsteps zullen verdeeld worden over het stadscentrum, voor het gemak van de lokale inwoners, maar ook voor toeristen die zich op deze manier makkelijk kunnen verplaatsen van de ene bezienswaardigheid naar de andere”, zegt Welmoed Neijmeijer van Bolt. “De groene tweewielers zijn eenvoudig via de bijhorende app op te speuren en te reserveren aan een lanceringstarief van 15 eurocent per minuut, zonder ontgrendelingskosten.”

“Het is duidelijk dat in de toekomst het belang van dergelijke vervoersmiddelen, maar ook van combi-mobiliteit, sterk zal toenemen”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Met de lancering van de deelsteps spelen we in op deze trend. De snelle en flexibele manier van verplaatsing kan voor heel wat inwoners en toeristen een meerwaarde betekenen, en het is een duurzaam transportmiddel. Er loopt nu een testperiode, want onze stad is met zijn vele kasseien wel een beetje een uitdaging. We hebben er echter vertrouwen in dat de brede banden van de e-steps die goed zullen verwerken. Als de proefperiode een succes is, dan zien we de steps ook de na de zomer door onze stad rijden.”

Ook voor beginners

De e-steps nemen niet alleen druk weg van het alledaagse verkeer. “Door de e-steps te gebruiken voor kleine verplaatsingen, blijft de wagen vaker staan. Dat zorgt niet alleen voor een vlottere doorstroming, maar het is ook een groenere oplossing. De nieuwste tweewielers zijn uitgerust met een beginnerstand waarbij de maximumsnelheid lager ligt en de steps minder snel vaart maken. Zo kunnen gebruikers die er nog niet mee vertrouwd zijn, zorgeloos hun eerste ritjes maken. Alle gebruikers worden aangemaand om een helm te dragen en bolt lanceert op geregelde tijdstippen acties waarbij helmen te winnen zijn”, aldus de burgemeester.

“Deelsteps passen perfect thuis in een smartcity-verhaal, door een voldoende spreiding van deze steps trachten we de deelmobiliteit te stimuleren”, zegt schepen van Smart City Dimitry Soenen (N-VA). “We monitoren het gebruik en in samenspraak met Bolt kunnen we op korte termijn extra zones waar de steps te vinden zijn creëren of wegnemen. De steps zijn leuk om mee rond te rijden, gemakkelijk in gebruik, milieuvriendelijk en lossen het ‘last mile’-probleem op voor verplaatsingen die net te ver zijn om te voet te doen, maar die te dichtbij zijn om het openbaar vervoer te gebruiken.”

“De steps worden door onszelf ontwikkeld en geproduceerd. Daardoor kunnen we bijvoorbeeld vlot aan reserve-onderdelen geraken. De steps wegen slechts 19 kg, waardoor er zo efficiënt mogelijk met wordt omgesprongen. De step wordt aangedreven door groene energie, en het model voor 90 procent uit recycleerbaar aluminium. Na een levensduur van zo’n vijf jaar kunnen alle onderdelen gerecupereerd worden. Om elke vorm van overlast te vermijden, kunnen inwoners via de app of de website melding maken van verkeerd achtergelaten steps. Bewoners en bezoekers van Ieper kunnen de applicatie nu downloaden via iOS en Android.”

(Christophe Maertens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.