Duurzaam mobiliteitsplan tijdens Wintergloed met voetgangersbrug in Brugge

De Brugse hoofdcommissaris Rotty poseert bij de voetgangersbrug, die in september tijdens het WK wielrennen aan het Brugse station stond. Tijdens Wintergloed en de drukke shoppingperiode met de feestdagen zal die voetgangersbrug opnieuw opgesteld worden. Met start op 27 november. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge, de politie en De Lijn hebben een duurzaam mobiliteitsplan uitgedokterd om zowel de verkeersdrukte en de bereikbaarheid van de stad optimaal te organiseren als het winkelen voor de shoppers aangenaam te maken tijdens de eindejaarsperiode.

Het Brugs eindejaarsmobiliteitsplan omvat, naast de samenwerking met De Lijn om gratis en extra openbaar vervoer in te zetten tijdens de shoppingdagen en de oudejaarsavondactie, een aantal specifieke verkeersmaatregelen zoals (dynamische) verkeersgeleiding, extra P&R parkings en een bijkomende autocarparking.

Shoppingdagen

Kerstshoppen. Vorig jaar stond het op een laag pitje, maar dit jaar kan het gelukkig weer wel! Straks krioelt het in de Brugse straten weer van mensen op zoek naar cadeautjes voor familie, vrienden en geliefden. Om het winkelen tijdens de eindejaarsperiode aangenaam te maken, is een gedeelte van de binnenstad autoluw en het openbaar vervoer gratis tijdens de weekends van 27 en 28 november, 4 en 5 december, 11 en 12 december en 18 en 19 december. Dit is ook zo op zondag 26 december en van maandag 27 december t.e.m. vrijdag 31 december, de volledige eerste week van de kerstvakantie. Omwille van de solden zijn ook zondag 2 januari en maandag 3 januari toegevoegd.

“Het stadsbestuur koos opnieuw bewust voor een goede spreiding, want tijdens de kerstperiode kan het ook erg druk zijn op weekdagen”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Autovrij

De Steenstraat, Geldmuntstraat, Noordzandstraat, de Markt en de doorsteek naar de Eiermarkt zijn op de shoppingdagen tussen 13.00 en 18.00 uur voorbehouden voor voetgangers. Gemotoriseerd verkeer is dan niet toegelaten. Zolang de drukte het toelaat, krijgen enkel fietsers en fietstaxi’s doorgang, net als hulpdiensten en (elektrische) rolstoelen gebruikt door personen met een motorische beperking. Segways worden niet toegelaten in het autoluwe gedeelte van de binnenstad.

Omwille van het autoluwe karakter van de winkelstraten volgen bepaalde bussen van De Lijn, de lijnen 1, 4 en 14 rijden normaalgezien door de Steenstraat naar de Markt, op de shoppingdagen tussen 13.00 en 18.00 uur een alternatief parcours door het centrum. Ook de lijnen 5 en 15 rijden in omleiding omdat ze niet door de Geldmuntstraat kunnen rijden.

Tijdens de shoppingdagen zijn de centrumparkings Zilverpand en Biekorf tussen 12.00 tot 18.00 uur niet bereikbaar voor bezoekers, maar wel voor abonnementhouders. De andere ondergrondse parkings zijn gewoon toegankelijk.

Mobiele tekstkarren

De centrumshuttle volgt van zaterdag 27 november tot en met zondag 9 januari, voor duur van de kerstmarkt, een licht aangepast traject om de drukte rondom de kerstmarkt te vermijden. De belangrijkste wijziging daarbij is de vervanging van de halte Markt door een tijdelijke halte op de laad- en loszone in de Vlamingstraat aan het kantoor van Fintro.

De Brugse lokale politie staat tijdens de eindejaarsperiode paraat om het verkeer ‘te sturen’ door onder andere de inzet van mobiele tekstkarren en extra aanwijzingsborden die verwijzen naar de beschikbare parkings en de meest aangewezen aanrijroutes. De dynamische tekstkarren verschaffen actuele verkeersinfo in real time aan de bezoekers van de stad. Bovendien kan de politie waar nodig steeds ‘ad hoc’ ingrijpen.

Voetgangersbrug

Tijdens het WK Tijdrijden werd de voetgangersbrug over de Ring ter hoogte van het station erg gesmaakt door het publiek omwille van de goede doorstroming van het voetgangersverkeer. Er komt opnieuw een voetgangersbrug aan het station van 27 november tot en met 9 januari, de ganse periode van Wintergloed.

In de binnenstad wil Brugge het langparkeren op straat door niet-inwoners en bezoekers ontmoedigen. Wie toch met de wagen wil komen en die langere tijd kwijt wil, gebruikt best de publieke centrumparkings ’t Zand of Station, de parking Waggelwater of de extra P&R parkings en neemt daar een gratis bus.

Gratis bussen

Tijdens de shoppingdagen zorgen het stadsbestuur en De Lijn voor gratis openbaar vervoer op het volledige Brugse grondgebied. Ook het gebruik van de belbus is op die dagen gratis. De bussen rijden volgens de reguliere dienstregeling. Zo kunnen inwoners van de Brugse deelgemeenten en de omliggende gemeentes zoals Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Sijsele, Beernem, Loppem ervoor kiezen om de wagen thuis te laten en gebruik te maken van de gratis lijnbussen richting centrum en terug.

Tijdens de drukke eindejaarsperiode is de combinatie van P&R parkings en openbaar vervoer extra belangrijk. De parkings van Vives (voor 430 wagens) en het AZ Sint-Jan (1752 wagens, wel betalend) doen opnieuw dienst als extra P&R parkings, Vives op alle shoppingdagen, AZ Sint-Jan enkel tijdens de weekends.

Extra autocarparking

“Het is door corona en de Brexit momenteel onduidelijk of Brugge extra autocarparkings zal moeten voorzien. Vooral de komst van Engelse toeristenbussen valt af te wachten”, vervolgt burgemeester Dirk De fauw. Op basis van de cijfers van 2019 voorziet de stade wel voor de drie drukste weekends (27 en 28/11, 4 en 5/12, 11 en 12/12) een extra autocarparking, het terrein naast hotel Radisson Blu. Er zal gewerkt worden met stewards en er wordt een flyer voorzien om de autocarbestuurders makkelijk door te kunnen sturen naar deze parking, indien nodig.

Om het nieuwe jaar veilig in te zetten, staan er voor de feestvierders weer gratis bussen klaar. Dankzij het extra nachtaanbod van De Lijn is er op Brugs grondgebied onafgebroken gratis openbaar vervoer van ongeveer 5.00 uur ‘s morgens op 31 december tot 7.00 uur ’s ochtends op nieuwjaarsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier