Drie Alouette III-helikopters nemen afscheid met West-Vlaamse formatievlucht

© Tom Brinckman
Redactie KW

De drie Alouette III-helikopters van basis Koksijde zullen maandag 29 juni in formatie vliegen boven de kust en het West-Vlaamse binnenland. Deze helikopters zijn meestal te vinden in de buurt van de marineschepen, maar zullen nu uitzonderlijke een unieke laatste formatievlucht uitvoeren in en om West-Vlaanderen.

De vlucht kadert in het nakend afscheid van de helikopters. De eerste helikopter (M-3) gaat binnenkort met welverdiend pensioen na meer dan 11.400 vlieguren op de teller. De twee andere helikopters hebben ook al meer dan 11.200 vlieguren en zullen ten laatste tot eind 2021 blijven vliegen. De opdracht van de Alouette III zal worden overgenomen door de NH90. De vervanger van de Sea King neemt immers niet enkel het zoek- en reddingswerk op zich, maar zal ook ingezet worden voor maritieme operaties aan boord van de fregatten.

In dienst sinds 1971

De Zeemacht nam de eerste twee machines in dienst op 11 maart 1971, de derde werd op 27 april 1971 afgeleverd. Regelmatig worden de helikopters ingescheept op de commando- en logistieke steunschepen Zinnia (A961) en Godetia (A960). Deze laatste is nog steeds in dienst bij de marine.

Drugssmokkel bestrijden

De Alouette werd ook internationaal ingezet bij onder meer operaties van de Verenigde Naties in Zaïre en Somalië, maar ook tijdens Iran-Irak oorlog in de Perzische Golf eind jaren tachtig. In een meer recent verleden werd een helikopter ingescheept op Nederlandse fregatten om drugssmokkel in het Caraïbisch gebied te bestrijden, gingen ze mee op piratenjacht in de Indische Oceaan of werden ze ingezet op de Middellandse Zee om vluchtingen op te sporen. Of hoe de oneliner ‘Join the Navy. See the world’ zeker blijkt te kloppen. (TB)

Meer informatie over de basis Koksijde kan je op woensdag 1 juli online vinden tijdens de virtuele opendeurdag die te volgen is via de facebookpagina:www.facebook.com/Basis-Koksijde-206763169370462

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier