DOVO ontmantelt munitie op rangeerstation in Kortrijk

Rangeerstation Kortrijk gezien vanaf de weggevoerdenlaan
Redactie KW

Bij werken aan het rangeerstation zijn drie stukken oorlogsmunitie gevonden. Het veiligheidsplan kwam door die vondsten voor de eerste keer in werking.

Tijdens graafwerken op de werf van het rangeerstation, tussen de Marksesteenweg en de Weggevoerdenlaan, werd deze ochtend oorlogsmunitie gevonden. Deaannemer en de aanwezige explosievendeskundige hebben onmiddellijk gehandeld volgens de in het veiligheidsplan gemaakte afspraken. “Dat betekent een veiligheidsperimeter van 50 meter, ingesteld rondom de vondst. Daardoor moesten geen woningen geëvacueerd worden“, duidt burgemeester Vincent Van Quickenborne. Het treinverkeer op de rangeersporen moest worden stilgelegd. De lijn Kortrijk-Moeskroen-Rijsel niet. Ook de hulpdiensten kwamen ter plekke voor overleg.De ontmijningsdienst DOVO werd opgeroepen voor de neutralisatie en verwijdering van de munitie. Zij waren na een halfuur ter plekke. “De stukken werden geïdentificeerd als ontstekers van Franse makelij uit de Eerste Wereldoorlog. DOVO laadde de stukken op en name ze mee om te vernietigen.” Daarna werd de werf opnieuw vrijgegeven.

Nieuwe vondst

Korte tijd na het hervatten van de werken werd echter opnieuw een stuk munitie gevonden. “De hulpdiensten waren echter nog ter plaatse en contacteerden snel de reeds vertrokken ploeg van DOVO. Na analyse bleek het ditmaal om een artillerie-obus te gaan van Duitse makelij. De obus had een lengte van ongeveer 15 cm en een diameter van 40 mm.” DOVO nam ook dit stuk mee ter neutralisatie, waarop de politie de werf om 11.35 uur finaal kon vrijgeven.Burgemeester Vincent Van Quickenborne: “Deze twee vondsten op korte termijn bewijzen dat het een goede zaak is dat de stad zich heeft voorbereid op deze werken met het maken van een veiligheidsplan. Een pluim voor DOVO en de veiligheidsdiensten voor de vlotte afhandeling en voor NMBS, Infrabel en de aannemer voor de goede samenwerking.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier