Directeurs Brugse scholen vrezen dat nieuwe mobiliteitsplan een ramp wordt

Stefan Vankerkhoven

In een open brief aan alle Brugse gemeenteraadsleden slaakt Luc Marrannes, voorzitter van de scholengemeenschap Sint-Maarten, een alarmkreet.

Zeventien schooldirecteurs uit de Brugse binnenstad vrezen dat het nieuwe mobiliteitsplan een ramp wordt voor de leefbaarheid van het stadscentrum en het voortbestaan van hun scholen.

Luc Marrannes stelt dat het mobiliteitsplan vooral het verkeer in de binnenstad zoveel mogelijk wil beperken. “Momenteel is het niet meer toegelaten een bus naar de school te laten rijden om kinderen op te halen voor zwemlessen, pedagogische uitstappen en culturele activiteiten.”

Onbegonnen werk om met een groep kleuters of scholieren naar de ringlaan te stappen

“Als jonge kinderen uit de binnenstad naar de zwembaden of sportfaciliteiten op de rand moeten, is het onbegonnen werk om eerst met een groep kleuters of scholieren naar de ringlaan te stappen, verschillende drukke kruispunten te passeren en dan aan een stadspoort op een bus te stappen.”

Voor één zwemles heb je daar een hele voormiddag voor nodig. Het kan toch niet dat de school daar elke week opnieuw een uitzondering moet voor vragen. We worden gedwongen om activiteiten af te schaffen waarbij we in conflict komen met de inspectie omwille van het niet voldoen aan de leerplannen.”

De stad zal dan verder ingepalmd worden door serviceresidenties en chocolade- of bierwinkels

“Het risico is groot dat de scholen in de binnenstad niet meer zullen kunnen werken met dezelfde faciliteiten, als de scholen in de rand en dat op korte termijn het onderwijs in de binnenstad zal verschralen. De stad zal dan verder ingepalmd worden door serviceresidenties en chocolade- of bierwinkels. Dat kan onmogelijk de bedoeling van het stadsbestuur zijn.”

(SVK – Foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier