Diksmuide wil een bushalte aan De Blankaart

Katleen Winne, voorzitter van de gemeenteraad, bij het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen. (foto ACK)
Redactie KW

Het stadsbestuur van Diksmuide maakt zich zorgen over een mogelijke inperking van het openbaar vervoer tussen Diksmuide en Oostende. Bovendien wordt er ook gevraagd om een bushalte aan te leggen aan natuurdomein De Blankaart.

“Ook in deze politiek luwe periode moeten we wakker blijven”, zegt gemeenteraadsvoorzitter Katleen Winne (Idee Diksmuide). “Er zijn plannen van De Lijn om het openbaar vervoer tussen Diksmuide en Oostende te reduceren. Als gemeentebestuur kennen we de noden van onze burgers en is het onze plicht om onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

“De verbinding Diksmuide-Oostende wordt vaak gebruikt. Niet enkel door scholieren die in Oostende naar school gaan maar ook door mensen die in Oostende werken of mensen die Oostende bezoeken om er te gaan winkelen, op het strand te gaan wandelen of om medische hulp te krijgen. Wij denken dat het toch niet de bedoeling kan zijn dat door toedoen van het terugschroeven van de lijn Oostende-Diksmuide de Diksmuideling Oostende links laat liggen. Een betere verbinding naar andere badsteden, zoals Westende en Middelkerke, zal de Diksmuideling misschien tot andere opties dwingen.”

Diksmuide geeft je adem

“Daarnaast zijn er ook heel wat mensen van Oostende die richting Diksmuide komen om er te genieten van de rust en de open ruimte. Heel wat kustbewoners, toeristen, recreanten, nemen deze bus om een bezoekje te brengen aan Diksmuide dat een aantal sterke toeristische en recreatieve troeven heeft. Bereikbaarheid is daarvoor natuurlijk een basisvoorwaarde. De plaatselijke horeca en handel zijn daarvan erg afhankelijk. ‘Diksmuide geeft je adem’ is onze slogan. Het is dan ook belangrijk dat mensen van die ademruimte kunnen genieten.”

“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de Diksmuideling Oostende links laat liggen” – Katleen Winne

“Ander gevoelig punt is dat De Blankaart, een belangrijk natuurpunt in onze regio, heel moeilijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Niet iedereen beschikt over eigen vervoer en er is een mentaliteitswijziging nodig. Een bushalte aan de Blankaart zou voor velen een reden zijn om voor een bezoek het openbaar vervoer te gebruiken. Bereikbaarheid is een basisvoorwaarde.”

Om al die redenen is er vanuit het stadsbestuur een schrijven gericht aan Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein met de vraag om deze opmerkingen bij zijn collega minister van Mobiliteit Lydia Peeters aan te kaarten. Er wordt gevraagd om dringend financiële middelen vrij te maken voor een goede verbinding Diksmuide-Oostende en tegelijk om op de lijn Diksmuide-Ieper een halte aan te leggen ter hoogte van De Blankaart.

Enige halte centrum Woumen

De enige stopplaats van het openbaar vervoer ligt nu in het centrum van Woumen. Dan moet je nog 1,7 kilometer wandelen op het fietspad langs de Iepersteenweg en tot overmaat van ramp bevinden zowal fietspad als de Iepersteenweg zich in erbarmelijke toestand. Dat is ronduit gevaarlijk en eigenlijk niet te verantwoorden”, eindigt Katleen Winne. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier