Deelsteps keren terug in Oostendse straatbeeld

De ploeg van Bird met schepen Björn Anseeuw.© GLO
De ploeg van Bird met schepen Björn Anseeuw.© GLO
Redactie KW

Vanaf vandaag kan je weer een elektrische deelstep huren in Oostende. De steps waren in 2019 heel populair. Door de coronacrisis werd het project even stopgezet, maar nu keren de 500 steps van Bird terug in het straatbeeld.

De deelsteps waren bij hun intrede in 2019 heel populair. Op iedere straathoek zag je wel een elektrische deelstep. Na de overname van de Duitse firma Circ door het Amerikaanse bedrijf Bird en door de coronacrisis werd het project tijdelijk stopgezet, maar nu worden de steps nieuw leven ingeblazen. Vanaf vandaag vind je maximum 500 steps over het hele Oostendse grondgebied.

“Deelsteps lossen het ‘last mile’-probleem op”, zegt mobiliteitsschepen Björn Anseeuw (N-VA). “Daarbij zijn verplaatsingen met het openbaar vervoer of de wagen te kort om efficiënt te zijn, maar te lang om te lopen. De steps zijn makkelijk in gebruik, leuk om te doen en goed voor het milieu.”

Het is de bedoeling dat de steps het hele jaar blijven staan. “Nee, we zijn zeker geen attractie enkel tijdens het seizoen”, zegt Jonatan de Boer, general manager voor de Benelux van Bird. Er zijn bovendien wat veranderingen aan de steps: “De accu gaat langer mee en er is minder onderhoud nodig. Daardoor hoeven de steps niet iedere avond worden opgehaald.” Hiervoor werkt Bird samen met drie lokale zelfstandige ondernemers. Betalen gaat ook gemakkelijker. Voordien had je hiervoor een creditcard nodig, nu zijn er meer betaalmogelijkheden.

Met de Bird-app zoek je naar de dichtstbijzijnde step. Je ontgrendelt de step door de code met de app te scannen. Wanneer je je bestemming hebt bereikt, laat je de step achter en beëindig je de rit op de app. Het ontgrendelen van de steps kost 1 euro en daarna 0,25 cent per minuut. (GLO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.