De Warmste Week is vlakbij, toch houden handelaars hun hart vast: “We zijn wél bereikbaar”

Lensey Vandendriessche en Gregory Christiaens zijn blij met de komst van De Warmste Week, maar vragen wel betere signalisatie naar hun handelszaken. (foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Warmste Week loopt van 18 tot 24 december en zal het grootste evenement ooit worden in onze stad. Veel Kortrijkse handelaars kijken vol spanning uit naar De Warmste Week. Alle 100.000 verwachtte bezoekers moeten immers eten en drinken, en sommigen onder hen komen ook shoppen of zelfs overnachten. “Een gouden kans voor onze lokale horeca”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). Maar daar zijn niet alle uitbaters het over eens. Aan kluifrotonde Appel houden ze hun hart vast. “Er is vooral meer nood aan extra signalisatie, want wij zijn wél bereikbaar”, klinkt het.

Voor de handelaars aan kluifrotonde Appel leek De Warmste Week in eerste instantie heel mooi meegenomen. Iedereen die van het station naar het Nelson Mandelaplein wil, moet immers langs hun zaak. Aan de rotonde zijn onder andere een broodjeszaak, twee pizzeria’s, een frituur en een pastabar gevestigd. Helaas voor hen startten op 5 december ingrijpende werken aan de kluif. Het punt wordt daarom de komende jaren voor het grootste gedeelte afgesloten. Het mobiliteitsplan van de stad leidt alle Warmste Week-bezoekers die met het openbaar vervoer komen langs de Koning Albertstraat naar de Burgemeester Lambrechtlaan en dus weg van de horeca aan Den Appel.

Zeven op zeven open

“We hebben borden nodig op alle mogelijke punten om aan te tonen dat wij wél bereikbaar zijn”, slaken de uitbaters van Frietlounge Appel een noodkreet. “De rotonde is nog maar een week afgesloten en dat hebben we al gevoeld. Vooral verkeerde berichtgeving en een gebrek aan signalisatie zijn de boosdoeners”, verduidelijken zaakvoerders Lensey Vandendriessche en Gregory Christiaens. “Begrijp ons niet verkeerd, we zijn wel degelijk heel enthousiast over De Warmste Week”, vervolgt Lensey. “We organiseerden al een actie voor CoLiving, een organisatie die jonge mensen met een mentale beperking helpt om zelfstandig te wonen. En we hebben ook grote plannen voor tijdens De Warmste Week zelf. Zo blijven we zeven dagen op zeven open en werken we zonder vast sluitingsuur. Pas als er geen volk meer is gaan we dicht.”

“Op onze recente buurtvergadering bleek dat ook de andere zaken er zo over denken”, aldus de frituriste. “Zo hebben ze bij PastaSciutta Appel al extra werkvolk voorzien. Maar sinds de rotonde werd afgesloten, beginnen we een beetje te panikeren. Want iedereen lijkt te vergeten dat onze zaken ook nog open zijn. Met de wagen zijn we inderdaad niet meer te bereiken”, geeft ze toe. “Maar te voet of met de fiets kan je overal langs. En zelfs met de wagen is er nog een doorsteek naar de Magdalenastraat. Maar het enige dat wij in de kranten lezen is dat alles afgesloten is.”

Méér borden

De oplossing voor dat probleem is volgens de uitbaters van de handelszaken simpel: meer signalisatie. “Nu staan er wel borden op de rotonde dat onze zaken bereikbaar zijn. Maar die doen weinig goed als er niemand tot hier raakt. We hebben signalisatie nodig op alle belangrijke toegangswegen. Hopelijk wil de stad ons daarin tegemoet komen”, klinkt het.

Een recente persconferentie over mobiliteit tijdens De Warmste Week wees uit dat sommige uitgangen van het evenement wél dichter bij de rotonde gelegen zijn. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit voor SP.A, beloofde eerder al om de handelaars zoveel mogelijk tegemoet te komen.