De jacht op de deelstep is (bijna) open

(foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Kortrijkzanen zullen de gloednieuwe fietszone niet alleen kunnen verkennen met hun eigen tweewieler. Start-up Troty lanceert voor eind mei 25 elektrische deelsteps in de stad. Het gaat om een proefproject dat zeker tot eind deze zomer zal lopen.

Het principe van de steps is vrij simpel. Net zoals de groene deelfietsen zal je ze overal in het centrum kunnen vinden. Het gebruik en de betaling verloopt via een smartphone-app. De steps zijn vooral gemaakt voor korte afstanden, maar ook toeristen kunnen ze gebruiken om de stad op een originele manier te verkennen. Een ritje kost je 1 euro om te starten en 0,15 euro per minuut of 36 euro per dag. Omdat ze elektrisch zijn, is slechts minimale inspanning vereist. Opladen gebeurt ‘s nachts door het bedrijf zelf.

Ruben Valckenaere (18) uit Meulebeke, Ayrton Verbauwhede (19) uit Koolskamp en Martijn Steenhaut (23) uit Heestert haalden het idee voor hun elektrische deelsteps uit de Verenigde Staten. In ons land zijn vooral Antwerpen en Brussel koplopers. Daar zijn al verschillende bedrijven actief, waaronder Troty. “In Brussel hebben we onze activiteiten even stopgezet. Daar zijn heel veel problemen met vandalisme. In Oostende en Roeselare lopen onze proefprojecten wel heel goed.”, vertelt Martijn.

Foto droppen

“In de VS zagen we de voordelen, maar ook de nadelen van de steps. Daar hebben wij meteen op ingespeeld. Mensen moeten bijvoorbeeld een foto sturen van waar ze de step achterlaten. Op die manier proberen we ze te ontmoedigen om die op moeilijk bereikbare of ongeschikte plaatsen te laten liggen.” Steppers moeten zich aan dezelfde regels als fietsers houden. Een helm is niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden.

“Het stadsbestuur van Kortrijk was – in tegenstelling tot sommige andere steden – meteen heel enthousiast”, vult Martijn nog aan. De drie vrienden hebben op dit moment een 200-tal steps verspreid over heel Vlaanderen. “Voorlopig is dat dan ook nog een tijdrovende hobby”, lacht Martijn. “Maar als de zaken goed blijven gaan zal geen van ons nee zeggen tegen voltijds ondernemerschap.”