De Haan test eenrichtingsverkeer uit in de Grotestraat

© LB
Redactie KW

Maandag start een proefproject voor eenrichtingsverkeer in de Grotestraat. Het gaat meer bepaald om het stuk tussen de Stationsstraat en de Duinenweg.

Het eenrichtingsverkeer geldt nog tot 20 april. Het autoverkeer kan hier enkel rijden in de richting van de Warvinge. De gemeente wil zo meer ruimte creëren voor fietsers. Tijdens het proefproject is het de bedoeling om te kijken wat de impact is op het verkeer.

Impact

Bestuurders die de Grotestraat nodig hebben in De Haan moeten goed opletten. De komende vier maanden wordt een proefproject gehouden om inzicht te krijgen in parkeren, snelheid, veiligheid en verkeerscirculatie in de Grotestraat zoals die in de toekomst gewijzigd zou worden. De gemeente wil hier eenrichtingsverkeer invoeren om de verkeersveiligheid voor fietsers te verhogen. Een vraag die al lang leeft bij de bevolking.

We willen met dit proefproject de mensen eens het gevoel geven wat het is om in één richting te rijden. Vooral voor de fietsers zou het een grote verbetering moeten zijn”, zegt schepen Marleen De Soete (vooruit). Daarnaast wil de gemeente ook kijken wat de impact is op de verkeerscirculatie. “We kunnen nu zien waar de auto’s naartoe gaan. Er worden hiervoor metingen gedaan door een studiebureau. Op dinsdag bijvoorbeeld kunnen de mensen naar het recyclagepark. Zorgt dit voor conflicten? Kunnen alle toeleveringen probleemloos verlopen? In het eenrichtingsdeel kunnen we kiezen voor een fietssuggestiestrook of een fietsstraat. Naargelang de input kunnen we bekijken wat de beste optie is. Het is nu een kalme periode, maar in de paasvakantie zullen we dan zien wat er gebeurt als het toeristisch wat drukker is. We willen uit deze fase dus vooral veel leren. Daarna zullen we definitief de plannen uittekenen“, zegt De Soete nog.

De opstart van het proefproject gebeurde zonder grote problemen. Bestuurders moeten wel goed opletten. Zo is de maximum snelheid 30 km. Parkeren langs beide zijden van de straat blijft mogelijk.

Parkeerverbod

Fietsers en bromfietsen klasse A rijden in beide rijrichtingen. De fietser rijdt rechts van de rijweg in de gevolgde rijrichting en links van de rijweg in tegengestelde rijrichting. In het deel van de Grotestraat tussen de Duinenweg en de Warvinge blijft de situatie ongewijzigd. In de Duinenweg is er een parkeerverbod tussen de Grotestraat en de Stijn Streuvelsstraat, om het maneuvreren van voertuigen op het kruispunt Grotestraat-Duinenweg te vergemakkelijken. Er is ook een parkeerverbod tussen de Herman Teirlincklaan en de Wenduinsesteenweg om een vlotte verkeersdoorstroming ter hoogte van het recyclagepark te garanderen. Ook in de Molendreef is er een parkeerverbod langs beide zijden over 40 meter ter hoogte van het kruispunt met de Grotestraat en het kruispunt met de Wenduinsesteenweg. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier