De Haan start openbaar onderzoek voor omgevingsvergunning fietspad Grotestraat

In 2018 klaagden gemeenteraadslid Hilde Dhont en Jacky Deblaere van de Brugse Fietsersbond de slechte staat van het fietspad aan in ons KW-dossier 'Op het slechte pad'. © foto WK
Redactie KW

Burgemeester Wilfried Vandaele van De Haan laat weten dat er eindelijk voortgang komt in het dossier rond het fietspad voor de Grotestraat, tussen De Haan en Nieuwmunster.

Het gevaarlijk fietspad dat er nu ligt, werd twee jaar geleden nog aangekaart in het KW-dossier ‘Op het slechte pad’. “Het verhaal is ingewikkeld, al is het maar omdat het gebied voor een deel in Duinendecreet ligt en over het grondgebied van twee gemeenten loopt.

Door intens overleg met de Vlaamse overheid – onder meer het Agentschap Natuur en Bos en de provincie – zijn de grootste problemen nu weggewerkt en komt er eindelijk schot in een dossier dat al meer dan 10 jaar haperde“, zegt Vandaele.

De gemeente De Haan gaf Farys opdracht om het dossier voor te bereiden, maar ook de gemeentelijke diensten zelf staken er al heel wat energie in. “Maar vanwege dat Duinendecreet, is het dus de deputatie van de provincie die de vergunning moet afleveren”, aldus Vandaele.

Onteigening noodzakelijk?

“Een blijvend probleem is wel, dat sommige eigenaars nog altijd niet akkoord gaan om een stukje van hun eigendom te verkopen. Het zou jammer zijn als zij niet meewerken, en ons aldus zouden verplichten om tot onteigening over te gaan om het fietspad te kunnen aanleggen. De nodige middelen zijn voorzien in ons meerjarenbeleidsplan, en er komen ook subsidies van de hogere overheden”, klinkt het.

Het fietspad komt, als je van De Haan richting Nieuwmunster rijdt, aan de rechterkant van de rijweg. Het wordt een vrijliggend tweerichtingsfietspad, met een buffer tussen de weg en het fietspad. Op donderdag 14 mei start het openbaar onderzoek voor de omgevingsaanvraag. Ten laatste na de zomer zou de vergunningsprocedure rond moeten zijn.

(WK/ foto WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten