Dadizele krijgt eindelijk ook een belbus

Redactie KW

Vanaf 15 februari zal de belbus Ledegem, die de verbinding maakt met Roeselare, een doorsteek maken naar Mariënstede in Dadizele. Moorslede, met deelgemeente Dadizele, is op vandaag een van de weinige gemeenten in West-Vlaanderen waar geen belbus rijdt.

De uitbreiding van de belbus 69 Ledegem naar Dadizele toe is mogelijk doordat er in Ledegem zelf drie belbushaltes zullen worden geschrapt. “De Lijn stelde vast dat de haltes Kapellehoek, Soldatenstraat en Wit Kruis van de Ledegemse belbus in de afgelopen twee jaar niet gebruikt werden”, geeft perswoordvoerster Inge Debruyne van De Lijn mee. “Aangezien het de bedoeling is om altijd zo efficiënt mogelijk te werken, kwamen De Lijn en het gemeentebestuur van Ledegem overeen om een alternatieve belbushalte te voorzien in Mariënstede, Dadizele, en om de niet gebruikte haltes te schrappen. Half februari gaat de nieuwe regeling van start en na zes maanden volgt een evaluatie.”

Aangezien Dadizele buiten het gebied van de Ledegemse belbus ligt, moest er intergemeentelijk overleg komen. De schepenen voor mobiliteit Wally Corneillie voor Ledegem en Pol Verhelle voor Moorslede kwamen rap tot een gezamenlijk akkoord.

Opgetogen

Uiteraard is men bij Mariëntstede opgetogen over deze nieuwe belbushalte. “Twee jaar geleden al deden we bij De Lijn navraag om een belbus te krijgen op Mariënstede. Tevergeefs evenwel. Tot wij in december bericht kregen dat er in samenspraak met beide gemeenten een oplossing gevonden werd. Voor onze bewoners die vrijwilligerswerk leveren is dat ideaal, en ook voor de bezoekers van het dagcentrum. Er komt een achttal personen in aanmerking om geregeld, sommigen zelfs dagelijks, gebruik te maken van de belbus. Het is Koen Vandemoordele die de kandidaten zal begeleiden in het gebruik van de belbus.”

Voor alle duidelijkheid : iedereen mag gebruik maken van deze halte, die in het centrum van Dadizele ligt. Dadizele dat, net als hoofdgemeente Moorslede, overigens ook heel goed bediend wordt door een aantal vaste buslijnen. (RBD)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Roeselare.

Lieven Detavernier van Marienstede, op de plaats waar de belbus zal keren.
Lieven Detavernier van Marienstede, op de plaats waar de belbus zal keren.© ©JAN STRAGIER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier