Crisisoverleg over treinen naar de kust levert niets op: “Niet de indruk dat NMBS de ernst van deze pandemie beseft”

Het mooie weer lokte woensdag opnieuw duizenden mensen met de trein naar de kust.©Peter MAENHOUDT PM
Het mooie weer lokte woensdag opnieuw duizenden mensen met de trein naar de kust.©Peter MAENHOUDT PM
Olaf Verhaeghe

Het crisisoverleg over de overvolle treinen richting de kust heeft donderdagmiddag weinig zoden aan de dijk gebracht. ‘Een heel, heel moeilijk gesprek’, klinkt het bij verschillende betrokkenen. Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken werkt op korte termijn wel verder aan een oplossing, maar het water tussen de kustburgemeesters en de NMBS lijkt enkel dieper te worden.

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé slaakt een diepe zucht. Het crisisoverleg met de kustburgemeesters, de politiediensten, het Crisiscentrum, Binnenlandse Zaken en de NMBS en het kabinet van minister van Mobiliteit Gilkinet (Ecolo) heeft weinig tot niets opgeleverd. “Het was een zeer moeilijk gesprek”, stelt de gouverneur. “De mensen van de NMBS ontkenden dat er ook maar iets fout is gelopen, terwijl uit tientallen filmpjes en foto’s van op de trein en in de stations het omgekeerde blijkt. Zo kan je bezig blijven. Neen, het was echt ontluisterend.”

9.000 dagjestoeristen

Het mooie lenteweer in combinatie met de gratis treintickets zorgde woensdagmiddag opnieuw voor een enorme drukte op de treinen richting Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist. Zo kwamen er tussen 11 en 15 uur woensdag zo’n 9.000 dagjestoeristen aan in Oostenden, volgens de burgemeester quasi allemaal met de trein. Sommige treinen waren zelfs tot 130 procent bezet, ondanks het drukteplan en het spreiden van de reizigers door de NMBS. Ook vorig weekend liep het sporen naar de kust volgens de kustburgemeesters en lokale politie helemaal fout.

Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open VLD) is dan ook ontgoocheld dat nieuw overleg donderdagochtend opnieuw geen echte oplossing bood. “Er is een grote kloof tussen enerzijds de lokale besturen, samen met de politiediensten en Binnenlandse Zaken en de NMBS anderzijds. Het enige waar we het over eens zijn: zo kan het niet verder.”

Aanmelden

Van het al vaker gesuggereerde aanmeldingssysteem lijkt echter niets in huis te zullen komen. “Niet omdat het niet kan, wel omdat de NMBS het niet wil”, is Tommelein stellig. Door te werken met een systeem van reserveren voor de piektreinen richting de kust achten de kustburgemeesters het mogelijk om zowel op de trein als in de stad de nodige veiligheidsmaatregelen te kunnen nemen.

“Er is op vandaag geen beperking om naar de kust te komen, maar door te verwittigen en te zeggen let op, het wordt bijzonder druk in het station of op de trein van 11 of 13 uur zorg je voor een veel betere spreiding. Waar wij ons als stadsdiensten en met onze politie ook veel beter kunnen op voorbereiden”, aldus Tommelein nog, die beklemtoont dat hij en zijn collega’s van Blankenberge en Knokke-Heist op dezelfde lijn zitten.

Dat is voor de NMBS echter een brug te ver, zo blijkt. “Men zegt: wij werken vraaggestuurd. Zolang mensen naar de kust willen, brengen wij de mensen naar de kust. Maar die manier van werken aanvaarden wij niet langer”, zegt burgemeester Tommelein. “Als men bij de grootste overheidsinstelling van ons land niet haar verantwoordelijkheid neemt… Tja, dan worden wij gedwongen om zelf te zeggen: zoveel mensen mogen Oostende nog binnen en ‘t is gedaan . Ik moet het ook doen met het autoverkeer: zijn de parkings vol, dan moet ik hetzelfde zeggen. Ik moet tegen mijn eigen winkel spreken en mensen afraden om naar onze stad te komen omdat de NMBS alez, doe maar en pakt nog een gratis ticket zit te roepen. Het is een kwestie van moed en verantwoordelijkheid.”

Is de wil er?

Vraag is of er nog een oplossing mogelijk is. Het Crisiscentrum neemt zich voor op heel korte termijn alle partijen dichter bij elkaar te brengen. “Het moet opgelost worden”, zeggen Decaluwé en Tommelein in koor. “Van zodra je een zonnige, droge dag krijgt, is het hier weer vollenbak ”, aldus Tommelein nog. “Ik heb voor alle duidelijkheid niets, niets tegen de treinreizigers zelf. Wel tegen de organisatie. We zitten in volle pandemie en overal waar je gaat, moet je je aanmelden. Het is onverantwoord om in februari en maart, terwijl de cijfers de verkeerde kant uitgaan, risico’s als deze te nemen.”

“Ik mag hopen dat er voor de paasvakantie effectief duidelijkheid is. We moeten geen weken meer wachten, hé”, besluit de gouverneur. “De vraag is: is er politieke wil? Wil men wel tot een oplossing komen? Ik krijg meer en meer de indruk dat de NMBS de ernst van deze pandemie niet beseft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier