Corona heeft impact op Izegemse parkeerinkomsten

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tussen februari 2020 en januari 2021 hebben de Izegemse parkeerautomaten veertig procent minder geïnd dan in dezelfde periode het jaar er voor.

Daar zit corona voor een groot stuk tussen, want in april en mei 2020 werden ze tijdelijk buiten gebruik gesteld en was er minder verkeer op de baan, ook al omdat de horeca en winkels dicht moesten. In totaal bleef de omzetdaling in vergelijking met vorig jaar beperkt tot 8,3 procent.

“Het was een vreemd jaar met twee maanden geen parkeerinkomsten, beaamt financiënschepen Tom Verbeke (N-VA). “Toch hebben we onze inkomsten in stand kunnen houden door beslissingen die we in 2019 hadden genomen naar de uitbreiding van de blauwe zone op de parking Lavani tussen de Kruisstraat en Nederweg en de zwembadparking aan de Heilig-Hartstraat.”

Het voorbije jaar ontvang Optimal Parking Control, dat instaat voor de parkeercontrole in Izegem, 110.997,15 euro uit de 27 parkeerautomaten die de stad telt. Dat is een daling van 40,5 procent in vergelijking met het vorige jaar. De parkeerautomaten die het meeste opbrachten bevonden zich op de Korenmarkt, Grote Markt en de parking aan de Wijngaardstraat.

Meer dan 8.000 boetes

In totaal werden er 8.239 parkeerboetes geïnd, waarvan 4.631 in de betalende zone en 3.689 in de blauwe zone. De boetes in die blauwe zone stegen wel met 57 procent, door de eerder vermelde uitbreiding van die zones. Dat de inkomsten uit de boetes meer opbrachten dan in 2019 heeft ook te maken met een nieuw tarief. Sinds februari 2020 betaal je 25 euro als je geen geldig parkeerticket hebt , in plaats van de vroegere 12,5 euro. Het gaat om een gelijkschakeling met het tarief in de blauwe zone, dat al eerder gold.

( vadu)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten