Rallypiloot speelt rijbewijs kwijt tijdens 6 Uren van Kortrijk

Olaf Verhaeghe

Een deelnemer van de rally 6 Uren van Kortrijk moest zondag zijn rijbewijs inleveren nadat hij aan 101 kilometer per uur door de bebouwde kom in Aalbeke raasde tijdens een verbindingsrit. Ook elders in en rond Kortrijk voerde de politiezone Vlas snelheidscontroles uit tijdens het rallyweekend. In totaal werden iets meer dan 350 bestuurders betrapt op te snel rijden.

Zoals elk jaar voert de politiezone Vlas in het rallyweekend van de 6 Uren van Kortrijk gerichte snelheidscontroles uit langs het parcours, in het stadscentrum en in de deelgemeenten. Zowel op zaterdag 20 als zondag 21 november stond de politie dan ook te flitsen in het Kortrijkse. Een anonieme politiemoto werd bovendien ingeschakeld om gevaarlijk rijgedrag aan te pakken.

Meer dan 100 per uur

Zaterdag werden 1.382 voertuigen gecontroleerd en bleek één op de acht te snel te rijden. In totaal werden die dag 177 bestuurders geflitst. Eén bestuurder maakte het met 98 kilometer per uur in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke wel heel bont. De maximumsnelheid ligt daar immers op 50 per uur. De man riskeert de intrekking van zijn rijbewijs en een fikse boete.

Zondag lag het aantal overtredingen nog hoger. Op 1.289 gecontroleerde bestuurders werden er 183 geflitst, goed voor 14,1 procent. Een van de snelheidsduivels bleek een rallypiloot te zijn die tijdens een verbindingsrit langs de Bergstraat in Aalbeke maar liefst 101 kilometer per uur reed. De Bergstraat valt echter binnen de bebouwde kom. Nog voor de start van de volgende klassementsproef in Bellegem moest de chauffeur zijn rijbewijs inleveren, meteen ook het einde van zijn 6 Uren van Kortrijk.

Eén crash

Volgens politiewoordvoerder Thomas Detavernier blijven de snelheidscontroles tijdens het rallyweekend erg nodig. “Vooral voor die kleine categorie hardleerse overtreders”, klinkt het. “Al benadrukken we ook graag dat het overgrote deel van zowel supporters als rallypiloten zich perfect aan de wegcode end e veiligheidsmaatregelen wist te houden.”

Naast de snelheidsinbreuken werden op zaterdagochtend 76 en zondagochtend nog eens 3 voertuigen getakeld om de servicezone voor de rallyteams in het stadscentrum vrij te maken. Op één crash tijdens een proef in Moeskroen na bleef het qua incidenten tijdens de rally bijzonder kalm. De piloot van de gecrashte wagen werd preventief naar de spoeddienst van het AZ Groeninge overgebracht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.