Politie houdt grootschalige controleactie op vrachtwagens bij Zeebrugse haven

© KURT DESPLENTER BELGA

De wegpolitie en de federale gerechtelijke politie houden maandag een grote controle op een vrachtwagenparking in Zeebrugge. Alle aanwezige vrachtwagens worden daarbij onder meer gecontroleerd op rusttijden, documenten en sociale wetgeving.

Samen met enkele lokale politiediensten, douane, inspectiediensten en de European Labour Authority controleren de wegpolitie en gerechtelijke politie op de rusttijden van de bestuurders. Bij de controle worden de typische aspecten gecontroleerd, zoals de tachograaf en de boorddocumenten maar er is ook aandacht voor de sociale wetgeving. Daarbij controleert de politie op tekenen van sociale fraude, mensenhandel en de leefomstandigheden van de chauffeurs.

Al meer dan 40 inbreuken

“Tot nu toe hebben wij al 31 inbreuken vastgesteld op de weekendrust. Verder waren er al een zestal inbreuken op de terugkeerplicht en een zestal inbreuken op de tachograaf”, zegt Kurt Garrez van de wegpolitie. Tijdens de controle worden alle 239 vrachwagens op de parking gecontroleerd

“Er was ook een Moldavische bestuurder met een vals bestuurdersattest”, zegt Garrez. De boete voor het niet respecteren van de weekendrust bedraagt 1.800 euro. Die boete kan oplopen tot 2.750 euro per vrachtwagen. Tijdens de controle worden alle 239 vrachtagens op de parking gecontroleerd.

Geen toeval

De actie vindt niet toevallig plaats tijdens een verlengd weekend. “De meeste vrachtwagens zijn hier vrijdag toegekomen en staan hier maandag nog steeds. Volgens een Europese wetgeving is dat niet toegelaten. Ze zijn hier dus overduidelijk meer dan 45 uur aanwezig en dat valt zo beter te controleren”, aldus Garrez.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.