Ook bestuurders onder invloed krijgen sleutelhanger met naam van overleden kind

Bestuurders die een glas te veel op hebben, krijgen geen klassieke bobsleutelhanger maar een met de naam van een in het verkeer overleden kind.©Jonas Hamers ImageGlobe
Bestuurders die een glas te veel op hebben, krijgen geen klassieke bobsleutelhanger maar een met de naam van een in het verkeer overleden kind.©Jonas Hamers ImageGlobe
Redactie KW

De bobsleutelhanger voor bestuurders die bij een alcoholcontrole negatief blazen, is algemeen bekend. Vanaf komend weekend geeft de politie ook een sleutelhanger aan wie te veel gedronken heeft, maar dan wel eentje met de naam van een in het verkeer overleden kind. De ‘niet-bobsleutelhangers’ zijn een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen, met steun van het verkeersinstituut Vias.

Axelle, Corwin, Laetitia, Nathan, Olivier, Philippe, Romina en Timmy. Acht kinderen die om het leven kwamen bij een verkeersongeval met een bestuurder die reed onder invloed. Een van hun namen staat op de sleutelhanger die bestuurders met een glas te veel op, krijgen tijdens het ‘weekend zonder alcohol’, dat vrijdag 22 januari start . De betrapte bestuurder krijgt meteen ook het verhaal achter de naam te horen.

“We hopen dat de confronterende ‘niet-bobsleutelhangers’ langer zullen blijven hangen dan de boete of het rijverbod”, zeggen Ouders van Verongelukte Kinderen en Vias Institute. De bestuurders in kwestie kunnen hun sleutelhanger nadien omruilen voor een online sensibiliseringscursus bij Vias . Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Het aantal letselongevallen waarbij een bestuurder te veel gedronken heeft, is de voorbije tien jaar wel met ongeveer een vijfde gedaald, maar toch gebeurden er in 2019 nog 4.106 ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed was, duidt Vias.

Info: www.nonbob.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.