Nederland voert coronacontroles in aan grens met België

Olaf Verhaeghe

Vanaf zondag start Nederland met controles aan de grens met ons land. Wie naar Nederland wil reizen, kan gevraagd worden een coronabewijs voor te leggen. Lukt dat niet, dan dreigen boetes van 95 euro. Aan de Duitse grens komen geen controles net omdat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen.

Nederlandse reizigers die vanuit België naar huis terugkeren, kunnen vanaf zondag aan de grens gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee, de Nederlandse militaire dienst die politietaken uitvoert, woensdag. Een volledig vaccinatiebewijs, een bewijs van herstel na een coronabesmetting of een negatieve PCR-test van maximaal 48 uur oud, volstaan om het land binnen te mogen. Ook een negatieve sneltest of zelftest zijn toegelaten, maar alleen als die maximum 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. Fysieke grensposten komen er niet, maar er zullen wel mobiele teams worden ingeschakeld om de controles aan de grens met België uit te voeren. Aan de Nederlands-Duitse grens wordt niet gecontroleerd, omdat de risicogebieden vooral in het zuiden van Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal hebben een “geel” reisadvies gekregen.

Een geel reisadvies houdt in Nederland in dat reizigers vanaf twaalf jaar een coronabewijs bij zich moeten hebben als ze uit een van die landen komen. Mensen die niet met een eigen vervoermiddel reizen, worden gecontroleerd door vervoersmaatschappijen. Eerder voerden ook Duitsland en Frankrijk al controles bij inkomende reizigers in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier