Intensieve fietscontroles bij de jeugd hebben positief effect

De fietscontroles hebben een positief effect bij jongeren.© MVP
De fietscontroles hebben een positief effect bij jongeren.© MVP
Redactie KW

PZ Westkust zet jaarlijks grondige fietscontroles op poten omdat fietsers zeer kwetsbare weggebruikers zijn. De resultaten van intensieve controles in scholen en op de openbare weg van de voorbije maanden waren positief: 94 procent van de fietsen bleek in orde.

Cruciaal zijn goedwerkende remmen, reflectoren en vooral fietsverlichting. Overtreders die geen of een defecte fietsverlichting hadden, kregen een fietsverlichtingssetje (van de provincie) aangeboden om hun weg veilig verder te zetten.

In PZ Westkust ging de preventieve fase (controles in de scholen) door van oktober tot midden november en de repressieve fase (controles op de openbare weg) van midden november tot eind februari.

Tijdens de preventieve fase controleerden medewerkers van de dienst veiligheid en preventie en de politie Westkust de fietsen van de schoolgaande jongeren. Dit gebeurde aan de hand van de welgekende fietscontrolekaarten die de provincie West-Vlaanderen ter beschikking stelt. 36 procent van de fietsen was niet in orde waarvan het in 16 procent van de gevallen om fietsverlichting ging.

Daarna volgden de controles door de politie Westkust op de openbare weg (repressieve fase of handhavingsperiode) tussen midden november en eind februari 2021. Kinderen jonger dan 12 jaar kregen een waarschuwing. Voor 12 tot 16-jarigen ging het om een jongeren-pv met daaraan normaliter verplichte verkeerslessen gekoppeld. 16 tot 18-jarigen kregen een proces-verbaal en volwassenen een onmiddellijke inning. Uit de controles op de openbare weg bleek dat nog 6 procent van de fietsen niet in orde was waarvan het in 4 procent van de gevallen opnieuw om de fietsverlichting ging.

Na de preventieve fase bleek slechts 64 procent in orde met zijn/haar fiets, na de repressieve fase was 94 procent in orde.

Elk jaar worden de cijfers beter. Bij de controles in de scholen stelt PZ Westkust een daling met 20 procent vast wat betreft het aantal fietsen dat niet in orde bleek te zijn. Voor de repressieve fase gaat het om een daling met 3 procent ten opzichte van. de vorige editie.

“Mooie cijfers en een bewijs dat de fietscontroles lonen”, besluit communicatieverantwoordelijke Ine De Burchgraeve. “Wie nog steeds niet in orde is met zijn/haar fiets, roepen we op om dit snel te doen. Ben je bijvoorbeeld niet in orde met je fietsverlichting dan kost je dat 58 euro.”

(MVP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.